Arbetsmarknad

Om du tänkt sommarjobba har du kanske inte börjat fundera på arbetsplats än. Men det kan faktiskt vara dags att göra det redan nu. För att lyckas få det sommarjobb du vill ha gäller det att vara ute i god tid.

3 saker att tänka på inför ditt sommarjobb

1. Sök ditt sommarjobb i tid 

För att få det sommarjobb du vill ha gäller det att vara ute i god tid. Se redan nu till att uppdatera ditt CV och hålla koll för snart kommer sommarjobben dyka upp. Genom att vara ute i god tid kan du söka jobben som lockar extra mycket. Ett vanligt fel många gör är att de väntar alldeles för länge med att söka, och således får de ta vad som finns kvar.

2. Välj sommarjobb efter erfarenhet och kunskap, inte störst lönekuvert

Kanske är du osäker på vad du vill göra i framtiden? Då är det inte heller helt lätt att veta vilket sommarjobb du bör söka. Många gör misstaget att inte fokusera på själva jobbet utan lägger för mycket fokus på lönekuvertet. Fundera istället på vad du kommer få ut från jobbet, vilka erfarenheter och kunskaper du kommer ta med dig och var känner du att du kan växa som person.

3. Planera vad du ska göra med pengarna

När sommaren väl lider mot sitt slut är det många som sitter på bra mycket mer pengar än de började sommaren med. Då är det även lätt att pengarna spenderas på sånt som kanske inte är helt nödvändigt. Ta dig därför en funderare redan innan du börjar ditt sommarjobb vad du vill göra med pengarna. På så sätt kommer det bli lättare att motstå mer oplanerade köp.

Gå med i fackförbundet även om du bara sommarjobbar

De allra flesta sommarjobb är bra jobb med schyssta villkor men det finns även arbetsplatser som inte alls är lika bra. Skulle du råka ut för en mindre bra arbetsgivare är det bra att vara med i ett fackförbund. Även om du bara arbetar en sommar kan ett fackförbund komma att betyda mycket om du hamnar på fel plats. Som medlem kan du bland annat få tillgång till rådgivning, lönestatistik och information om vilka krav du kan ställa på din arbetsgivare. Som student får du samma fördelar som arbetande medlemmar men till ett förmånligare pris.