Rätten till ersättning för riskgrupper som inte har möjlighet att jobba hemifrån förlängs fram till årsskiftet. Det bekräftar socialförsäkringsminister Ardalan Shakarabi (S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetsmarknad

Rätten till ersättning för riskgrupper som inte kan jobba hemifrån upphör om en vecka. Nu förlängs möjligheten till ekonomiskt stöd fram till årsskiftet. Det bekräftar socialförsäkringsminister Ardalan Shakarabi (S) skriver SVT Nyheter

Den 31 september upphör rätten till ersättning för de riskgrupper som inte har möjlighet att jobba hemifrån under pandemin. Under torsdagen meddelade regeringen att de har beslutat om att förlänga vissa riskgruppers rätt till ersättning fram till och med den 31 december. Det berättar socialförsäkringsminister Ardalan Shakarabi enligt SVT.

Beslutet är en överenskommelse mellan regeringen, Liberalerna och Centern

Beslutet om att förlänga ersättningsperioden för de riskgrupper som inte har möjlighet att utföra sitt arbete hemifrån är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet. Grunden till beslutet ligger i att läget i landet fortfarande kräver att riskgrupperna behöver skydd. 

– Läget i landet är sådant att vi behöver en fortsättning av den här ersättningen för att skydda riskgrupper, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Tydligare riktlinjer för personer som lider av kronisk lungsjukdom

Det nya beslutet om förlängd ersättning ska leda till tydligare riktlinjer för vad som gäller för personer som lider av kronisk lungsjukdom. De ska även förtydliga vad som gäller angående utvidgningen av ersättningen när det kommer till riskgruppspersoner med anhöriga som har rätt till assistansersättning. 

– Vi ändrar i villkoren och utvidgar gruppen för vilka som kan få ersättning i enlighet med Socialstyrelsens uppdaterade underlag, säger Ardalan Shekarabi, till SVT.

Den förlängda ersättningsperioden som regeringen, Liberalerna och Centerpartiet har beslutat om innebär också att en del anhöriga till personer i riskgrupp, som har beviljad assistans från sin kommun, ska ha möjlighet att få ersättning. 

Åtgärderna som förlängs

De åtgärder som regeringen förlänger med anledning av det fortsatta behovet av att skydda de riskgrupper som inte har möjlighet att jobba hemifrån är

  • Förebyggande tillfällig föräldrapenning till föräldrar med vissa nyligen allvarligt sjuka barn
  • Viss sjukpenning i förebyggande syfte till vissa riskgrupper
  • Viss smittbärarpenning till vissa anhöriga till riskgrupper

Källa: Regeringen.se