Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Arbetsrätt

Ikea anklagas av det globala handelsfacket UNI Global för att motarbeta fackligt arbete i Portugal, Irland och USA. Man uppger bland annat att Ikea skrämmer de medarbetare som vill gå med i facket.

Det globala handelsfacket UNI Global har anmält Ikea för att man i varuhus på Irland, i Portugal och USA motarbetat fackligt arbete. Man anser att Ikea bryter mot riktlinjerna som är uppsatta av OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

Bland annat ska möbelföretaget bedrivit skrämseltaktik för att inte medarbetare ska börja engagera sig i fackligt arbete.

UNI Globals generalsekreterare Christy Hoffman säger till DN att man diskuterat detta med Ikeas ledning i flera år och att företaget har goda relationer med facket i de flesta länderna. Hon anser dock att alla länder inte tar sitt ansvar och därför har man valt att anmäla möbeljätten.

De som engagerar sig fackligt blir diskriminerade

På Ikea i Portugal har fackligt aktiva vittnat om att de blir diskriminerade och får oattraktiva scheman. Dessutom har de förnekats möjligheten att vidareutbilda sig själv.

I USA har man på ett Ikea-varuhus även kallat till obligatoriska möten för att tala ned facket. Bland annat har man sagt att facket endast vill suga ut avgifter från den som går med. Man har dessutom hotat de anställda med att bli permanent ersätta om de skulle gå ut i strejk.

[Ads1]

Ikea delar inte bilden som målats upp

Efter kritiken mot Ikea har man i ett pressmeddelande gått ut och sagt att man inte delar bilden som målas upp av företaget. Man ska dock vara öppen för att lyssna på och ta in kritiken som kommit.

”Vi följer alla regler och lagar kring facklig organisation på alla marknader där vi, Ikea-koncernen, har verksamhet. När våra medarbetare väljer att vara representerade av lokala fackklubbar välkomnar vi en konstruktiv dialog och förhandling med deras representanter”, skriver man i pressmeddelandet.