kvinna med munskydd spritar sina händer vid laptop i sitt hemMånga får jobba hemifrån just nu för att förebygga smittspridningen av coronaviruset. Foto: Deliris/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

På grund av coronaviruset är det många som har blivit tvungna att jobba hemifrån. Hur lägger man då upp sin arbetsdag på ett bra sätt? Arbetsvärlden tipsar om hur du uppehåller både koncentrationen och de sociala mötena i ditt arbete på distans.

Flera stora arbetsgivare har infört distansarbete för sina anställda för att förhindra smittspridning av coronaviruset, covid-19. Från Folkhälsomyndigheten rekommenderas att alla i Stockholmsområdet som kan arbeta hemifrån ska göra det.

För många kan detta innebära mer ostört jobb än på den vanliga arbetsplatsen. Det sker inte samma spontana samtal med kollegor som när man sitter tillsammans på samma plats. Dessutom försvinner restiden till arbetet, vilket är en fördel. Å andra sidan finns det flera utmaningar med att flytta arbetet till hemmet.

Planering är A och O för koncentrerat arbete

Paulina Modlitba är konsult i digital strategi. Hon är van att jobba hemifrån, eftersom hennes företag inte har något kontor.

Enligt henne är nyckeln till bra arbete hemifrån god planering. Skapa bra morgonrutiner för det första arbetspasset, och planera också in pauser under dagen, både längre och kortare. Pomodoro-tekniken kan vara en bra metod, där du arbetar koncentrerat i 25 minuters-intervaller och sedan tar en paus på fem minuter.

– Utmaningen är att uppnå långa koncentrerade sekvenser av fokuserat arbete. Jag brukar ta en till två timmar på förmiddagen där jag arbetar koncentrerat för att sedan ta en längre rast, säger Paulina Modlitba.

Håll videosamtal och socialisera med kollegorna

Möten som sker på distans kräver kanske lite mer förberedelser än vad fysiska möten gör, men kan fungera minst lika bra. Paulina Modlitbas tips är att noggrant planera vilka som ska delta i mötet, hur agendan ser ut och att videosamtalet gärna får vara lite kortare än ett vanligt möte.

Se också till att socialisera med dina kollegor, även om ni arbetar på olika platser. Videosamtal och chattkonversationer om både jobb och andra ämnen är bra sätt att göra detta på.

Arbete hemifrån är svårare med barn

För den som har barn hemma är det inte lika lätt att jobba koncentrerat hemifrån. Då behöver man sänka sin ambition om en fullt produktiv dag, menar Paulina Modlitbas. 

– Om du har en partner gäller det att ni gör ett schema över dagen, tipsar hon föräldrar som måste arbeta hemifrån.