Fackförbund

Johan blev uppsagd från sitt nya jobb efter bara några månader trots att han var anställd på ett ettårskontrakt. Tack vare Johans fackförbund kunde han dock få lön för alla återstående månader som var kvar på anställningskontraktet. Johan fick inte heller något tydligt besked från chefen om varför han blev uppsagd, trots att han försökte fråga chefen flera gånger. Arbetsgivaren påstod dock att han hade varnat Johan om uppsägningen men han kunde däremot inte bevisa att så var fallet. Johan kontaktade direkt sitt fackförbund och meddelade vad som hade hänt, mest för att få rätt gentemot arbetsgivaren. 

– Samma dag som jag blev uppsagd ringde jag mitt fackförbund eftersom jag själv ansåg att jag blivit orättvist behandlad. Jag ville främst säkerställa att jag kunde få ut min lön för den månaden jag redan arbetat men när mitt fackförbund även såg till att jag fick ut lön för de återstående månaderna på kontraktet blev jag väldigt glad. Det kändes tryggt att jag hade mitt fackförbund som stöd och det är i dessa situationer det är viktigt att vara medlem i ett fackförbund. Det känns som att vissa arbetsgivare tror att de kan bete sig hur de vill mot anställda, men tack vare fackförbunden är det alltså inte möjligt. 

Enligt fackförbundet kan visstidsanställda blir uppsagda men det måste ske på rätt grunder, vilket det inte gjorde i Johans fall. Arbetsgivarens anklagelser mot Johan liknande mer påhitt än sanning och därför kunde ombudsmannen se till att Johan fick sin lön betald.

Johans inkomst var även skyddad genom fackförbundet

Eftersom att Johan hade varit medlem i fackförbundet i mer än 12 månader var hans inkomst skyddad tack vare fackförbundets inkomstförsäkring. Johan fick en ny anställning inom några månader men om han inte hade fått det hade han kunnat få ersättning för arbetslöshet. Ersättningen hade börjat betalas ut efter det att Johan fått all lön från sitt tidigare arbete och hade då kunnat ges i upp till 300 ersättningsdagar. 

– Jag trodde inte att mitt fackförbund skulle lösa det så bra. Jag fick betalt för all tid kvar på kontraktet och jag behövde knappt göra något eftersom att mitt fackförbund skötte all kontakt med den förra arbetsgivaren. Det kändes även betryggande att veta att jag hade rätt till ersättning om jag inte hade fått ett nytt jobb. Jag rekommenderar verkligen alla att bli medlem i ett fackförbund för man vet aldrig när denna sortens situationer uppstår. 

Vill du också bli medlem i ett fackförbund bör du börja med att jämföra fackförbund för att hitta det alternativ som passar dig bäst. Tänk på att du oftast måste varit medlem under en viss period innan du har rätt till exempelvis inkomstförsäkring. Trots att du känner dig trygg med din anställning idag kan det därför vara en bra idé att bli medlem i ett fackförbund ändå.