kvinna står lutad över laptop på skrivbordVid stillasittande jobb är det viktigt att ta regelbundna rörelsepauser. Höjbara skrivbord och gående möten är andra knep som Avonovas expert rekommenderar. Foto: mavo/Shutterstock.com

Undersökningar

Stillasittande arbete är mer vanligt hos kvinnor än hos män. Det visar en undersökning från företaget Avonova. Stillasittandet kan i det långa loppet leda till allvarliga fysiska besvär som i värsta fall kan orsaka för tidig död. Därför är det viktigt att röra på sig under arbetsdagen, skriver Civilekonomen.

Företaget Avonova arbetar med företagshälsofrågor och har kartlagt 30 000 anställda på svenska arbetsplatser. Deltagarna arbetar såväl på kommuner som på små och stora företag.

48 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de har ett stillasittande arbete. Bland kvinnorna svarar 45 procent att de ofta har ett mycket stillasittande arbete, medan bara 20 procent av männen ger samma svar.

Den åldersgrupp som är minst fysiskt aktiva på sin arbetsplats är anställda mellan 40 och 49 år. 54 procent av dessa anser att de har ett stillasittande arbete.

Stillasittande arbete medför allvarliga risker för hälsan

Salima Sakket Santikos är ergonom på Avonova och även legitimerad fysioterapeut. Hon menar att de här siffrorna är orsak till oro, då stillasittande ger ökad risk för sjukdomar och andra fysiska besvär som i värsta fall kan leda till för tidig död.

– När vi aktiverar våra muskler påverkas blodtrycket och andra viktiga funktioner i kroppen positivt, samtidigt som vi blir piggare och orkar mer, säger Salima Sakket Santikos.

Ta till knep för att öka rörelsen på jobbet

Det finns dock några knep att ta till för att öka rörelsen under arbetsdagen. Exempelvis kan du stå upp och jobba emellanåt, ta regelbundna pauser med rörelseövningar och hellre gå och prata direkt med kollegorna i stället för att skicka ett mejl.

Salima Sakket Santikos uppmanar också arbetsgivare att göra mer för sina medarbetares hälsa. Det kan till exempel vara att hålla gående möten eller tipsa om appar som signalerar när den anställda bör sträcka på benen.