blå buss bromsar in vid busshållplatsUpplägget av bussförarnas scheman ger effektiv körtid

Arbetsrätt

Bussförare i Umeås lokaltrafik har alltför tunga och långa arbetspass. Nu larmar facket om att schemaläggningen utgör en fara för såväl arbetsmiljö som trafiksäkerhet, skriver Kommunalarbetaren.

Lokalbussförare i Umeå arbetar enligt ett schema som ska vara så effektivt som möjligt och öka andelen körtid under arbetspasset. Dock innebär upplägget stora risker för förarnas hälsa såväl som för trafiken.

– Det är extremt svårt att hålla skärpan i stadstrafik. Där det händer mycket och fort. Till slut orkar jag heller inte riktigt hålla upp kroppen och ta emot stötarna från vägbulorna. Det är en signal om att jag är för trött, säger Anna-Karin Vänman, som är ordförande för Kommunals arbetsplatsklubb.

Fler och längre arbetspass med den nya schemaläggningen

I nuläget tio dagar av elva. Inte sällan ligger de längsta passen i slutet av denna period.

En del arbetspass har två matraster på en arbetsdag, vilket innebär sammanlagt en och en halv timme som inte ger betalt. Sådana dagar har inga övriga obetalda pauser samtidigt som tiden då förarna är borta hemifrån blir längre.

Dessutom jobbar bussförarna numera fler timmar på helgdagar då det är färre turer. På våren när helgdagarna är många blir detta extra tungt, enligt Anna-Karin Vänman.

Schemat strider inte mot kollektivavtalet

Trots att många förare är missnöjda med det tunga upplägget finns inga motstridigheter med kollektivavtalet. Det betyder dock inte att man måste dra det hur långt som helst, menar Anna-Karin Vänman.

– Det är väldigt effektiva scheman. De får ut fler minuter bakom ratten. Det motsvarar 50–57 timmar på ett år. Men den tiden jag är hemifrån blir längre.

Arbetsgivaren kommenterar att situationen är olycklig

Transdev är det företag som driver Umeås lokaltrafik. Deras affärschef Camilla Nordlund kommenterar att situationen är olycklig och att de försöker jobba med att göra det bättre för bussförarna. De förare som upplever situationen som trafikfarlig ska prata med sin närmsta chef, uppmanar hon.