LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tänker ta strid för arbetsrätten. Foto: Fredrik Hjerling/LO

Arbetsmarknad

I måndags meddelade Stefan Löfven att man kan se sig själva förhandla med Liberalerna och Centerpartiet om arbetsrätten. Detta uppskattades inte av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som i en debattartikel är tydlig med att man kommer ta strid för arbetsrätten.

Hur Sveriges kommande regering kommer att se ut är fortsatt mycket svårt att förutspå. Det är ett låst läge mellan de flesta partier. I måndags kom dock kanske en liten ljusglimt för möjligheterna till regeringsbildning då Stefan Löfven sade att han kan tänkas förhandla med både Liberalerna och Centerpartiet om arbetsrätten.

Uttalandet från Löfvens sida uppskattades inte av Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande. I en debattartikel som publicerades i Aftonbladet skriver Thorwaldsson att LO kommer ta strid för försvara arbetsrätten.

LO viker inte ned sig gällande anställningstrygghet

I artikeln skriver LO:s ordförande att det är Stefan Löfven och Socialdemokraternas uppgift att bestämma vilka man kan tänkas bilda regering med. Däremot menar Thorwaldsson att det finns några frågor man inte kommer ge sig i, bland annat den gällande anställningstryggheten.

”Det finns ingen anledning att göra det lättare att sparka vanliga anställda. Om sådana förslag blev verklighet skulle det framför allt drabba anställda som arbetsgivaren av något skäl anser vara besvärliga eller mindre lönsamma”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson.

[Ads1]

Vill inte att politikerna sätter lönerna

Ytterligare en punkt Thorwaldsson skriver om är politikernas idéer om att själva lagstifta om sänkta löner för att få in fler på arbetsmarknaden.

LO är inte alls förtjusta i förslaget som man tycker är helt fel. Man menar att det inte ska vara politikernas jobb att sätta lönerna.

I debattartikeln skriver han även att välfärdssatsningen måste öka och inte fokusera på skattesänkningar. Thorwaldsson vill se att pengarna går dit de ska och inte till riskkapitalister.

Han menar att Sverige just nu står inför ett val som kan få stora konsekvenser och att vi måste välja att trygga vår välfärd.

Filip Svensson
Filip Svensson Skribent