Kvinnlig undersköterska med munskydd sätter på sig blå latexhandskar.Coronapandemin har gjort att sjukvårdspersonal har gått på knäna. Flera var tvungna att flytta sin semester för att sjukhusen skulle klara av bemanningen. Men läget ser bättre ut i år och fler kommer att få ta en längre sammanhängande semester. Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Semesterläget för undersköterskorna ser bättre ut i år jämfört med förra året. I år ser det ut som att de flesta kommer kunna få fyra veckors sammanhängande semester, skriver Kommunalarbetaren.

Coronapandemin ledde till att flera undersköterskor inte fick ta ut fyra veckors sammanhängande semester under förra sommaren. Men läget under sommaren ser bättre ut än ifjol, trots att pandemin fortsätter. Det visar en rundringning som Kommunalarbetaren har gjort.

Halland erbjuder extra ersättning för de som flyttar sin semester

I Halland är målsättningen att alla ska ha möjlighet att få fyra till fem veckors semester. Enligt Eva Nilsson, huvudskyddsombud på sjukhuset i Halmstad, har man fortfarande flera olösta pass, men man jobbar på att alla ska kunna få ta ut sin semester.

Regionen erbjuder ytterligare 3 000 kronor i ersättning per pass i sjukvården. Den ersättningen är utöver den vanliga sommarersättningen som är 150 procent extra för ett dagpass och 200 procent extra för pass på kvällar, nätter eller helger.

Enligt Eva Nilsson är det färre undersköterskor än vanligt som vill flytta sina semesterveckor mot ersättning i år.

Sahlgrenska har löst bemanningen under semestern

På Sahlgrenska universitetssjukhusets centralintensiv i Göteborg har man löst semestrarna. Det är 12 undersköterskor som har valt att sälja sina semesterveckor mot en ersättning på 16 000 kronor, för de som är heltidsanställda. 

Enligt sektionen SU Sahlgrenskas arbetsmiljösamordnare, Marianne Karlsson, har undersköterskor sålt veckor så att det täcker personalbehovet. De kommer att få sina semesterperioder som var planerade från början. Marianne Karlsson själv får fyra veckor, vilket hon är glad över. 

Täcker personalbehovet med längre arbetspass

I region Uppsala har intensivvården på Akademiska sjukhuset slutit ett lokalt avtal med längre arbetspass på 12,5 timme, för att kunna täcka personalbehovet under semestrarna.

Minskad smittspridning i Värmland – lovande för semestern

I region Värmland har smittspridningen minskat och situationen ser bra ut om den nedåtgående trenden håller i sig. 

Enligt Eva Jansson, ordförande vid sjukvårds- och trafiksektionen i Värmland, ser det lovande ut. Det finns inget som indikerar att man inte kan få fyra sammanhängande semesterveckor.

Fortfarande oklart med fyra veckors semester i Jönköping och Stockholm

I Jönköping på länssjukhuset Ryhov är det fortfarande oklart om det går att bevilja fyra veckors sammanhängande semester för undersköterskorna på IVA.

I Stockholm arbetar man för att undersköterskorna ska kunna ta fyra veckors sammanhängande semester. Men det är fortfarande oklart om det är möjligt. Det finns fortfarande luckor att fylla.