En bild på en man som kör en truck

Arbetsmarknad

Natten mot söndag den 23 december välte en man med en truck på sitt arbete. Mannen ådrog sig sådana skador att han senare avled. Olyckan skedde under ett så kallat ensamarbete. De senaste åren har dödsfall i samband med arbetsplatsolyckor ökat i Sverige.

Vid 2-tiden natten till söndag den 23 december välte en man med sin truck under ett arbetspass på Åhus Grönt. Mannen som var i 35 års åldern ådrog sig sådana skador att han senare avled.

Mannen arbetade ensam när olyckan skedde.

En anmälan om vållande till annans död är upprättad

Polisen i Kristianstad har efter olyckan upprättat en anmälan om vållande till annans död.

– Det är en familjetragedi, en sorglig olycka, säger Per Johansson, Åhus Grönts ägare, till Kristianstadsbladet.

Enligt uppgifter till Kristianstadsbladet ska olyckan skett inomhus i någon form av lagerlokal.

Antalet arbetsplatsolyckor ökar

På senare år har allt fler arbetsplatsolyckor slutat i dödsfall. Förra året omkom 55 personer på sina arbeten och året dessförinnan var antalet 45 stycken. Varje år sker det drygt 30 000 arbetsplatsolyckor i Sverige.

Sett över längre tid har dock olyckorna minskat kraftigt.

Läget i Sverige är dock mycket bättre än på många andra platser runt om i världen. Varje år omkommer cirka 2,3 miljoner personer på sina arbetsplatser världen över.

Sker flest olyckor inom jordbruket

De allra flesta arbetsplatsolyckorna sker inom jordbruket och skogsbruket, men även inom byggbranschen är det vanligt med arbetsplatsolyckor. Oftast sker olyckorna hos småföretag och underentreprenörer. 

Vad det beror på är svårt att svara på men ofta har det att göra med att det inte finns ett lika omfattande arbetsmiljöarbete som hos större och mer etablerade företag.