British Airways-flygplanPiloter för flygbolaget British Airways går ut i strejk idag. Foto: Markus Mainka/Shutterstock.com

Tvister

I dag går piloter för det brittiska flygbolaget British Airways ut i strejk. Ett tiotal avgångar till och från Sverige berörs under den två dagar långa strejken. Anledningen till strejken är att British Airways och pilotfacket Balpa inte kan komma överens om lönebudgeten. Totalt berörs cirka 1 600 avgångar.

I dag och i morgon går piloter hos flygbolaget British Airways ut i strejk. I stort sett alla flygningar från det brittiska flygbolaget ställs in. Ett tiotal flygningar till och från Sverige drabbas av strejken.

Under måndagen har fem avgångar till och från Arlanda ställts in, och detsamma gäller ytterligare tre avgångar till och från Landvetter. Under tisdagen väntas fyra av sex avgångar till och från Arlanda ställas in. Det är dock ännu inte helt klart att de övriga två avgångarna går som planerat.

British Airways ska ha varit i kontakt med resenärerna i förra veckan och meddelat om strejken. Förhoppningsvis ska ingen behöva åka till flygplatsen i onödan.

Pilotfacket och flygbolaget är i konflikt

Sedan i somras har pilotfacket Balpa varit i konflikt med British Airways. De båda parterna har i långdragna förhandlingar försökt komma överens om lönebudgeten utan att lyckas.

Totalt väntas 1 600 flygningar och omkring 300 000 resenärer beröras av strejken. I ett uttalande skriver flygbolaget att de är ledsna över problemen som strejken medför. Samtidigt uppmanar de resenärerna att stanna hemma och inte samlas på flygplatserna.

Fler strejker kan vara att vänta

Om inte pilotfacket och flygbolaget kommer överens snart är fler strejker att vänta redan senare i september.

Balpa har redan nu varslat om ytterligare en strejk fredagen den 27 september.

Tvådagarsstrejken som inleds i dag berör framför allt flygtrafik till och från den brittiska huvudstaden London. Flygplatserna som drabbas är Heathrow och Gatwick.