hand håller plånbok med pengarEfter att ha sett de positiva effekterna av att fler får högre ersättning från a-kassan

Arbetsmarknad

Efter att ersättningen från a-kassan höjdes i våras, är det nu betydligt fler som får 80 procent av sin tidigare inkomst. Sveriges a-kassor såväl som flera fackliga organisationer menar att höjningen ger så pass positiva effekter att den borde bli permanent. Det skriver Kollega.se.

Coronakrisen har slagit hårt mot många branscher, och under våren var antalet arbetslösa och permitterade uppe på nya rekordnivåer. För att dämpa krisens effekter höjdes taket i a-kassans ersättning tillfälligt, vilket innebär flera tusen kronor mer varje månad. Taket är nu 26 400 kronor, vilket kan jämföras med 20 020 kronor innan höjningen.

Sveriges a-kassor och fackliga organisationer som TCO och LO har sett positiva effekter av ett högre ersättningstak och menar att höjningen borde bli permanent.

Fler får 80 procent av sin tidigare lön

Innan höjningen trädde i kraft kunde 29 procent av de med ersättning få ut 80 procent av sin tidigare lön. I juli var det, enligt Sveriges a-kassor, hela 62 procent som fick behålla 80 procent av sin tidigare lön. Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, menar att den högre ersättningen i förlängningen kan generera högre skatteintäkter och bidra till arbetet med att hålla landets ekonomi levande.

Han säger till Kollega.se att ersättningen från a-kassan nu ligger på rimligare nivåer än tidigare, och att den borde fortsätta följa löneutvecklingen.

TCO och LO vill behålla höjningen även efter pandemin

Det är som sagt inte bara Sveriges a-kassor som är positiva till höjningen. Även de fackliga organisationerna TCO och LO anser att man ska behålla det högre ersättningstaket även efter pandemin. TCO menar att de tidigare ersättningstaken helt enkelt inte är tillräckliga i dagens samhälle, utan borde fortsätta ligga på en nivå som kan garantera individens trygghet.

Kritiska röster mot permanent höjning

Alla är dock inte lika positivt inställda till en permanent höjning av a-kassan. Tankesmedjan Timbro menar att ett högre ersättningstak skulle kunna innebära ökad arbetslöshet i landet, och att höjningen endast ska vara en tillfällig åtgärd.