Skogsarbetare står med laptop i skog och tittar upp mot ett träd.Ukrainaren Volodymyr Honsevych har säsongsarbetat för Svensk Skogsservice i många år. Vd:n Joakim Gustavsson hjälpte honom att komma till Sverige när Ryssland anföll. Foto: Serrgey75/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Volodymyr Honsevych är från Ukraina och har sedan 2009 åkt till Sverige varje sommar för att röja skog. I år är det annorlunda. Nu är han inte i Sverige bara som säsongsarbetare utan som flykting, rapporterar tidningen Arbetet.

Normalt brukar Volodymyr komma till Sverige först i maj. Eftersom han har mycket erfarenhet och många kontakter hjälper han företaget Svensk Skogsservice att rekrytera ukrainska skogsarbetare och sätta ihop arbetslag. I år var tanken att han skulle ta med 52 personer till.

Men när Ryssland gick in i Ukraina den 24 februari ringde han sin bror och några till och sade att de åker på en gång. Av de totalt 53 skogsarbetarna blev det 5 som faktiskt åkte.

Chefen för det svenska företaget hjälpte till

Joakim Gustavsson är vd för Svensk Skogsservice och har jobbat tillsammans med Volodymyr i många år. De båda hade kontakt varje dag, och Joakim hjälpte ukrainarna att ta sig till Sverige. Han kollade bland annat upp vilken väg de skulle ta.

De ukrainska skogsarbetarna bor nu på en gård i norra Bohuslän som arbetsgivaren hyr. Flera av deras arbetskamrater är kvar i Ukraina för att de inte ville eller kunde åka. Några befinner sig i militär träning och ett par stycken deltar redan i striderna, enligt Volodymyr.

Volodymyrs familj räknar med att stanna en längre tid

Familjen planerar nu för en längre vistelse i Sverige. Volodymyr hoppas kunna jobba i skogen i åtminstone sex månader, förhoppningsvis längre. Hans fru har ställt in sig på att studera och arbeta här. Sonen ska börja i svensk skola så småningom.

Volodymyr har börjat lära sig svenska flera gånger men glömmer bort det mesta när han är i Ukraina mellan säsongerna. Nu tänker han försöka lära sig språket ordentligt.

Fick inte uppehållstillstånd från Migrationsverket

Ukrainare som har flytt ska egentligen få uppehållstillstånd utan individuell prövning. Men när Volodymyr tillsammans med Joakims bror Jon åkte dit häromdagen fick de åka hem utan besked. Om nio dagar ska de dit igen.

Joakim är kritisk till hur myndigheten organiserar sig. Volodymyr hade kunna börja jobba direkt, men nu måste de vänta utan någon inkomst.