Foto: Hans Christiansson/Shutterstock

Fackförbund

Socialdemokraterna blev störst i valet. Även bland medlemmarna i landets fackförbund blev Socialdemokraterna störst samtidigt som Sverigedemokraterna växte mer än man tidigare trott.

Häromdagen var det val i Sverige och Socialdemokraterna blev som väntat det största partiet. Även bland medlemmarna i de svenska fackförbunden blev partiet störst.

Bland samtliga tre centralorganisationer var S störst, visar siffror som Arbetet beställt ur den vallokalsundersökning som SVT genomfört.

37,8 procent av LO-väljarna röstade på Socialdemokraterna, motsvarande siffra bland TCO- och SACO-väljarna var 29,6 respektive 23,5 procent.

Av LO-väljarna är det främst kvinnorna som röstat på Socialdemokraterna. Drygt 40 procent, 40,1 för att vara exakt, av kvinnorna röstade på Socialdemokraterna. Motsvarande siffra för männen var endast 35,2 procent.

Sverigedemokraterna växer starkt i samtliga centralorganisationer

Sverigedemokraterna gör återigen ett mycket starkt val och ser ut att landa någonstans kring 17,6 procent. Även bland väljarna i de tre centralorganisationerna växte SD och hos LO-väljarna mer än fördubblade man sig. Från 11 procent vid vallokalsundersökningen för fyra år sedan till 25,9 procent i år.

Även bland TCO och SACO:s väljare har sympatierna för SD vuxit till 14 respektive 10,2 procent.

[Ads1]

Moderaterna gick bäst av de borgerliga partierna

Av de borgerliga partierna var det Moderaterna som gick bäst hos LO-väljarna. Ulf Kristerssons parti fick 9,5 procent av rösterna.

Alliansen fick totalt 20,6 procent av rösterna från LO-väljarna. De rödgröna fick mer än så och landade på totalt 55 procent. Väljer man att räkna med Feministiskt Initiativ fick man ytterligare en halv procent.

Liberalerna och Miljöpartiet sämst av riksdagspartierna

Av samtliga riksdagspartier var det Liberalerna och Miljöpartiet som gick hem sämst bland LO-förbundens väljare.

De två partierna fick 2,4 respektive 2,8 procent i årets vallokalsundersökning. Det är en minskning för både partierna jämfört med 2014 års vallokalsundersökning då Liberalerna landade på 2,9 procent och Miljöpartiet på hela 6 procent.