Elektrikerna

Svenska Elektrikerna – eller förkortat Elektrikerna – är facket och yrkesförbundet för elektriker. Förbundet bildades 1906 för installationstekniker, och utökades sedan till att även innefatta montörer, kraftverksmaskinister, radio- och tv-tekniker och IT-tekniker.

Elektrikerna arbetar på politisk nivå för att förbättra villkoren i elteknikbranscen, men också med att stärka medlemmarna själva genom bland annat studier, information och kollektivavtal.

Vanliga frågor om Elektrikerna

Hur går jag med i Elektrikernas a-kassa?
Medlemskapet i Elektrikernas a-kassa är separat från medlemskapet i Elektrikerna. Därför ansöker du på a-kassans hemsida om att gå med i a-kassan. 
Vad innebär det att vara lärling?
Du är lärling om du har fått din första anställning efter utbildningen och din arbetsgivare har tecknat Installationsavtalet med Elektrikerna. I detta avtal finns de regler som gäller för lärlingskapet.
Ingår det försäkringar hos Elektrikerna?
Hos Elektrikerna ingår hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, inkomstförsäkring, grupplivförsäkring för dig samt respektive och hemmavarande barn upp till 18 år. Det ingår dessutom en juristförsäkring i medlemskapet.
Vilken avgift har Elektrikerna?
Om du är anställd på en firma med kollektivavtal betalar du procentuellt på din lön. Procentsatsen ligger på 1,9 %. Procentsatsen varierar lite beroende på vilket avtal företaget har tecknat. Går du på Installationsavtalet betalar du även 0,5 % i ackordskontrollavgift. Jobbar du på ett företag där avtalsteckning pågår, eller om det helt enkelt inte finns något avtal, kan avgiften hamna på 290 kronor per månad.
Kan jag bli medlem i Elektrikernas som student?
Ja, om du går El- och Energiprogrammet eller en vuxenutbildning för att bli elektriker kan du bli studerandemedlem i Elektrikernas. Ett studerandemedlemskap är kostnadsfritt.

Elektrikernas förmåner

Via LO Mervärde har du tillgång till en massa rabatter och andra förmåner med ditt medlemskort. Bland annat kan du få lägre pris på hotellvistelser och resor, böcker, glasögon och mobilabonnemang. Om du vill kan du uppgradera ditt medlemskort till ett betal- och kreditkort, utan varken startavgift eller årsavgift.

Genom LO Mervärde kan du också teckna förmånliga medlemslån med lägre ränta hos Swedbank.

Elektrikerna ger också ut en medlemstidning, Elektrikern, till sina medlemmar. Det finns också flera utbildningar du kan gå genom förbundets lokala verksamhetskretsar, både inom fackliga ämnen och andra områden relaterat till ditt arbete. Särskilda nätverk finns för vissa medlemsgrupper, till exempel ELQvinnorna för kvinnliga elektriker och den ideella organisationen Unga Elektriker.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Utbildningar

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter
Läs mer om Elektrikernas förmåner

Elektrikernas inkomstförsäkring

Elektrikernas medlemmar får en inkomstförsäkring med medlemsavgiften. Den gör att du får upp till 80 procent av din tidigare lön när du blir arbetslös, om inte a-kassans ersättning når upp till detta. Inkomstförsäkringen ger ersättning de första 100 dagarna av a-kasseperioden.

För att kunna använda försäkringen måste du ha varit medlem i Elektrikerna i minst 12 månader före arbetslösheten. Tänk också på att du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning.

Du kan teckna en tilläggsförsäkring för att få ersättning i ytterligare 200 dagar. Det innebär alltså att du kan få högre ersättning i totalt 300 dagar.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Ingen gräns
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kvalificeringstid:12 månader

Med tilläggsförsäkring - tid

Max ersättningsperiod:300 dagar
Kvalificeringstid:12 månader
Kostnad:Individuellt
Läs mer om Elektrikernas inkomstförsäkring

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån
Din ersättning
(före skatt)
kr/mån

Elektrikernas övriga försäkringar

Ett flertal försäkringar från Folksam ingår i avgiften till Elektrikerna. Du får dels en hemförsäkring, dels ett antal personförsäkringar samt en barngrupplivförsäkring. En kompletterande livförsäkring gäller om du är arbetslös eller arbetar hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal.

När du blir ny medlem ansluts du automatiskt till ytterligare två försäkringar: en sjuk- och efterlevandeförsäkring och en olycksfallsförsäkring för din sambo. De måste du dock betala för, och om du inte vill ha försäkringarna måste du tacka nej.

Utöver dessa kan du också teckna fler försäkringar för dina familjemedlemmar eller för dig som senior, för samma villkor som övriga försäkringar. När du blir äldre finns det särskilda försäkringar för seniorer och pensionärer som du kan teckna.

Help Juristförsäkring ingår också i din medlemsavgift. Det innebär att du utan kostnad kan få hjälp och råd av en jurist i olika frågor.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Kompletterande grupplivförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Juristförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring för sambo
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för sambo
 • Hemförsäkring Mellan och Stor
 • Villaförsäkring
 • Bostadsrättsförsäkring
 • Ägarlägenhetsförsäkring
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
Läs mer om Elektrikernas övriga försäkringar

Elektrikernas rådgivning

Elektrikerna har tagit fram tjänsten Jobbkollen, där de samlar alla lediga jobb inom elbranschen. Som medlem kan du på så sätt enkelt hitta intressanta jobb och behöver bara registrera ett enda CV.

Genom juristförsäkringen som ingår i din medlemsavgift kan du få vägledning av en privatjurist i alla möjliga frågor. Det kan till exempel handla om familjerelaterade ärenden, id-stöld, bostadsfrågor och sjukersättningsfrågor. Förutom att få råd och hjälp att skapa avtal kan juristen också hjälpa dig att driva ett ärende till domstol.

Elektrikerna har också ett räkneverktyg på sin hemsida där du kan räkna ut vilken avtalspension du får. De informerar också mer om pension och andra frågor kring lön och kollektivavtal på sin hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Jobbsökningsverktyg
 • Juridiskt stöd
 • Räkneverktyg för avtalspension
Läs mer om Elektrikernas rådgivning

Elektrikernas studenterbjudande

Om du går El- och Energiprogrammet på gymnasiet eller går en vuxenutbildning för att bli elektriker kan du bli medlem i Elektrikerna helt gratis. Då får du ta del av samma förmåner som övriga medlemmar i förbundet. Inom förbundet finns också särskild verksamhet för unga i förbundet.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar
Läs mer om Elektrikernas studenterbjudande

För mer information om Elektrikerna