Hur går jag med i Elektrikernas a-kassa?
Vad innebär det att vara lärling?
Ingår det försäkringar hos Elektrikerna?
Vilken avgift har Elektrikerna?
Kan jag bli medlem i Elektrikernas som student?

Elektrikernas förmåner

Via LO Mervärde har du tillgång till en massa rabatter och andra förmåner med ditt medlemskort. Bland annat kan du få lägre pris på hotellvistelser och resor, böcker, glasögon och mobilabonnemang. Om du vill kan du uppgradera ditt medlemskort till ett betal- och kreditkort, utan varken startavgift eller årsavgift.

Genom LO Mervärde kan du också teckna förmånliga medlemslån med lägre ränta hos vilken bank du vill. Det gäller lån på mellan 20 000 och 350 000 kronor.

Elektrikerna ger också ut en medlemstidning, Elektrikern, till sina medlemmar. Det finns också flera utbildningar du kan gå genom förbundets lokala verksamhetskretsar, både inom fackliga ämnen och andra områden relaterat till ditt arbete. Särskilda nätverk finns för vissa medlemsgrupper, till exempel ELQvinnorna för kvinnliga elektriker och den ideella organisationen Unga Elektriker.

Exempel på förmåner som ingår

 • Förmånliga medlemslån
 • Medlemstidning
 • Utbildningar

Exempel på rabatter som erbjuds

 • Träningsrabatter
 • Reserabatter
 • Upplevelserabatter
 • Butiksrabatter

Elektrikernas inkomstförsäkring

Elektrikernas medlemmar får en inkomstförsäkring med medlemsavgiften. Den gör att du får upp till 80 procent av din tidigare lön när du blir arbetslös, om inte a-kassans ersättning når upp till detta. Inkomstförsäkringen ger ersättning de första 100 dagarna av a-kasseperioden.

För att kunna använda försäkringen måste du ha varit medlem i Elektrikerna i minst 12 månader före arbetslösheten. Tänk också på att du måste vara medlem i en a-kassa för att få ersättning.

Grundförsäkring

Max lön att försäkra:Inget tak
Max ersättningsperiod:100 dagar
Kostnad:290–700 kr/mån
Kvalificeringstid:12 månader

Räkna ut din ersättning vid arbetslöshet

kr/mån
kr/mån

Elektrikernas övriga försäkringar

Ett flertal försäkringar från Folksam ingår i avgiften till Elektrikerna. Du får dels en hemförsäkring, dels ett antal personförsäkringar samt en barngrupplivförsäkring. En kompletterande livförsäkring gäller om du är arbetslös eller arbetar hos en arbetsgivare som inte har kollektivavtal.

När du blir ny medlem ansluts du automatiskt till ytterligare två försäkringar: en sjuk- och efterlevandeförsäkring och en olycksfallsförsäkring för din sambo. De måste du dock betala för, och om du inte vill ha försäkringarna måste du tacka nej.

Utöver dessa kan du också teckna fler försäkringar för dina familjemedlemmar eller för dig som senior, för samma villkor som övriga försäkringar. När du blir äldre finns det särskilda försäkringar för seniorer och pensionärer som du kan teckna.

Help Juristförsäkring ingår också i din medlemsavgift. Det innebär att du utan kostnad kan få hjälp och råd av en jurist i olika frågor.

Försäkringar som ingår

 • Hemförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Livförsäkring
 • Kompletterande grupplivförsäkring
 • Barngrupplivförsäkring
 • Juristförsäkring

Försäkringar med rabatterat pris

 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring*
 • Olycksfallsförsäkring för sambo*
 • Sjuk- och efterlevandeförsäkring för sambo
 • Barnförsäkring
 • Seniorförsäkringar
*Du ansluts automatiskt om du inte tackar nej

Elektrikernas rådgivning

Elektrikerna har tagit fram tjänsten Jobbkollen, där de samlar alla lediga jobb inom elbranschen. Som medlem kan du på så sätt enkelt hitta intressanta jobb och behöver bara registrera ett enda CV.

Genom juristförsäkringen som ingår i din medlemsavgift kan du få vägledning av en privatjurist i alla möjliga frågor. Det kan till exempel handla om familjerelaterade ärenden, id-stöld, bostadsfrågor och sjukersättningsfrågor. Förutom att få råd och hjälp att skapa avtal kan juristen också hjälpa dig att driva ett ärende till domstol.

Elektrikerna har också ett räkneverktyg på sin hemsida där du kan räkna ut vilken avtalspension du får. De informerar också mer om pension och andra frågor kring lön och kollektivavtal på sin hemsida.

Exempel på rådgivning som ingår

 • Jobbsökningsverktyg
 • Juridiskt stöd
 • Räkneverktyg för avtalspension

Elektrikernas studenterbjudande

Studerande på gymnasiet kan bli medlemmar gratis i Elektrikerna. Då får du ta del av samma förmåner som övriga medlemmar i förbundet. Inom förbundet finns också särskild verksamhet för unga i förbundet.

Exempel på erbjudanden som ingår

 • Gratis medlemskap
 • Samma förmåner som ordinarie medlemmar

Kort om Elektrikerna

Svenska Elektrikerna – eller förkortat Elektrikerna – är facket och yrkesförbundet för elektriker. Förbundet bildades 1906 för installationstekniker, och utökades sedan till att även innefatta montörer, kraftverksmaskinister, radio- och tv-tekniker och IT-tekniker.

Elektrikerna arbetar på politisk nivå för att förbättra villkoren i elteknikbranscen, men också med att stärka medlemmarna själva genom bland annat studier, information och kollektivavtal.

Omdömen om Elektrikernas fackförbund

Skriv omdöme
27 mars, 2020
"Höjde avgift utan att höra av sig"
Skit fack. Mer måna om att prata om socialdemokraterna än faktisk hjälpa medlemmar. Svin dyr, sen så antog dom vad jag hade för lön och höjde min avgift utan att höra av sig. Pinsamma, fick inga pengar tillbaka.
Simon
1 juni, 2018
"Svindyrt"
Svindyrt. över 1000kr denna gång.. kollar på unionen nu. Försäkring 3500 om man skiter i å va ansluten. Lägger man pengarna på börsen så på 20 år äär man miljonär me den insatsen.. :D
Henrik
21 oktober, 2017
"Sveriges dyraste?"
Otroligt dyrt förbund. Sveriges dyraste? Betalar ca 1000:- per månad i fackavgift. Och då TILLKOMMER även a-kassan på det...
Jörgen
Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Skribent