En bild på Amazons logga på kontorsbyggnad och arbetareFoto: Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Arbetsmarknad

E-handelsföretaget Amazon har kritiserats för sina omänskliga arbetsförhållanden. I fredags, i samband med Black Friday, gick anställda runt om i Europa ut i protest mot arbetsgivaren. Svenska fackförbundet Unionen sluter nu upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

Amazon är världens största e-handelsföretag och man är verksamma över hela världen. Företaget har dock mottagit massiv kritik för hur man behandlar sina anställda. Arbetsförhållandena beskrivs som omänskliga så i samband med Black Friday valde anställda i flera europeiska länder att protestera mot arbetsgivaren och de usla förhållandena.

Det engelska facket GMB har bland hört från sina medlemmar att ambulans kallats till Amazons lager cirka 600 gånger på tre år på grund av den höga och tuffa arbetsbelastningen. 

Unionen förbereder sig inför Amazons Sverige-lansering

Amazon finns i dagsläget inte i Sverige men man håller just nu på att etablera sig här. Bolaget ska etablera sig i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Inför Sverigelanseringen har fackförbundet Unionen varit på möte med facken Uni Global och GMB för att ta reda på vad som väntar Unionens medlemmar när Amazon kommer.

Unionen har fått höra många hemska historier om hur de anställda behandlas och man sluter upp bakom kampanjen #AmazonWeAreNotRobots.

– Vi fick höra hårresande vittnesmål om att brandlarmet gått på ett lagerhus och att företaget motat anställda som sprang ut tillbaka in för att passera genom metalldetektorerna, säger Shadé Jalali, på Unionen, till Kollega.

[Ads1]

Amazon vill stoppa all facklig aktivitet

Facklig aktivitet på arbetsplatsen är vi vana vid här i Sverige. Amazon är däremot inte lika förtjusta i det. Istället har man uppmanat sina chefer att vara uppmärksamma på all form av facklig aktivitet. Man uppmanas bland annat hålla koll på om två kollegor som vanligtvis inte samtalar börjar göra det. Det kan enligt e-handelsjätten vara ett tecken på facklig aktivitet.

I en av Amazons rekryteringsannonser för HR-personal skrev man även att det var en merit om man någon gång stoppat facklig aktivitet.