hyllor med färska grönsakerDe anställda på grönsakslagret i Göteborg fick kompensation för flera års felaktiga övertidsersättningar när facket blandades in. Foto: Irina Sokolovskaya/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Anställda på ett grönsakslager fick dela på 850 000 kronor som kompensation för utebliven övertidsersättning och ob-ersättning, efter att ha kontaktat facket. Även arbetsmiljön ska ha blivit bättre efter förhandlingarna med facket, skriver Handelsnytt.

I januari blev Handels kontaktade av en chaufför som arbetade på grönsakslager i Göteborg. Han berättade att han arbetat mer än 200 timmar övertid den senaste månaden, men inte fått riktigt betalt.

När Handels tittade närmare på ärendet visade det sig att fler än bara chauffören hade fått felaktigt betalt för övertid och ob-tid. Samtliga anställda hos arbetsgivaren hade fått felaktig ersättning under flera års tid.

Arbetsgivaren villig att lösa problemet

Orsaken till felbetalningarna var ett dåligt fungerande system, enligt Handels ombudsman Jerker Knutsson. De hade problem med att ta fram korrekta arbetsscheman och arbetstider.

När facket väl tog upp frågan var företaget dock villiga att rätta till saken. Facket startade en förhandling med arbetsgivaren, vilket resulterade i att de anställda fick tillbaka pengar.

Handels medlemmar fick dela på 850 000 kronor

De anställda som var medlemmar i Handels fick totalt 850 000 kronor som kompensation. Det motsvarar ungefär 38 600 kronor per person, även om summan per anställd varierade efter anställningsgrad.

Men även de anställda som inte var medlemmar i Handels ska ha gynnats av förhandlingen, enligt Jerker Knutsson.

– Vi förhandlade för våra medlemmar, vilket var 22 av omkring 40 anställda. Ickemedlemmar berörs alltså inte av detta. Men som jag förstår det har de kompenserats ändå.

Ovanligt stor återbetalning och bättre arbetsmiljö

Jerker Knutsson berättar att det här är den största återbetalningen som han har varit med om i liknande ärenden.

Enligt uppgifter från en anställd till Handelsnytt har även arbetsmiljön på lagret i fråga blivit mycket bättre. Situationen på lagret har blivit mindre pressad sedan frågan om övertid och ob togs upp och ordnade upp sig.