unga elever för anteckningar i klassrumElever behöver få bättre kunskap om villkor och rättigheter i arbetslivet

Arbetsrätt

I Skolverkets förslag till ny läroplan för högstadiet har arbetslivskunskapen tagits bort. Detta upprör Transport och andra fackförbund inom LO, skriver Transportarbetaren. Facket menar att ungdomar snarare behöver mer kunskap om villkor och rättigheter i arbetslivet.

Skolverket har tagit fram ett förslag på ny läroplan för årskurserna 7–9. I detta förslag har punkten om arbetslivskunskap, som rör arbetsmarknaden och villkor i arbetslivet, tagits bort.

Detta upptäckte LO samma dag som fackförbunden behövde skicka in remissvar på den nya läroplanen. Dock fick facket ytterligare en dag på sig att svara på förslaget.

Ungdomar behöver mer kunskap om sina rättigheter

Den läroplanen som gäller i dag tar upp arbetsmarknadens villkor, arbetsmiljö och arbetsrätt inom ämnet samhällskunskap. Eleverna ska få lära sig om vägar till utbildning samt val av yrke och entreprenörskap, ur ett globalt perspektiv. Dessutom ska skolan prata om orsaker för de yrkesval som individer gör och vilka löneskillnader som råder i samhället.

I förslaget till den nya läroplanen har alltså allt detta tagits bort. Fackförbundet Transport tycker att detta är uppseendeväckande förslag, med tanke på de ökande olyckstalen på svenska arbetsplatser.

– Ungdomar är vanligt förekommande i arbetsplatsolyckor. Ofta beror det på okunskap om vilka rättigheter man har, säger Gustaf Järsberg, centralt arbetsmiljöombud för Transport.

Gustaf Järsberg är en av dem som ny har skickat in ett yttrande över förslaget till Skolverket.

Finns inte tillräckligt med tid till arbetsmarknadsfrågorna

Anledningen till att detta har plockats bort ur läroplanen är att det inte finns tillräckligt med tidsutrymme inom samhällskunskapsämnet. Detta enligt ett mejl från Anna Westerholm, avdelningschef på Skolverket, där hon menar att innehållet i ämnet är för mycket i förhållande till antalet timmar.

Anna Westerholm påpekar också att arbetsmarknadsfrågor även kommer på tal i andra sammanhang i skolan, till exempel när man pratar om hushållsekonomi och ojämlik inkomstfördelning.

Men Transport vill att arbetslivskunskapen ska tas tillbaka till läroplanen. Helst skulle förbundet vilja att eleverna lär sig ännu mer om deras rättigheter i det kommande arbetslivet.

Förslaget på ny läroplan ska lämnas in i december

Det här är inte den första punkten i Skolverkets förslag som har kritiserats. Tidigare har myndigheten fått backa från förslaget att ta bort antikens historia från läroplanen. 

Det slutgiltiga förslaget ska lämnas till regeringen i mitten av december. Den nya läroplanen kommer sedan att tillämpas i skolan från och med höstterminen 2020.