Hockeylandslaget för damerUnionen välkomnar numera professionella damhockeyspelare med en annan sysselsättning vid sidan av hockeyn. Foto: Paolo Bona/Shutterstock.com

Fackförbund

Fackförbundet Unionen välkomnar nu professionella damhockeyspelare som har andra sysselsättningar vid sidan av hockeyn. Unionen arbetar just nu med att ta fram ett kollektivavtal som ska ge hockeyspelarna bättre löner, ersättningar och villkor. Förhoppningen är att göra hockeyn mer jämställd.

Unionen välkomnar numera professionella damhockeyspelare som även har andra heltidssysselsättningar än hockeyn. Unionen gör en satsning för att organisera idrottare, och just damspelarnas situation är väldigt prioriterad.

Det är Unionen tillsammans med SICO som har kommit fram till det här beslutet. Tillsammans ska de öka tryggheten för hockeyspelarna och förbättra de ekonomiska förutsättningarna inom damhockeyn.

Idrottare med andra sysselsättningar har inte kunnat organisera sig tidigare

Förut har det inte varit möjligt för idrottare som även har andra heltidssysselsättningar att organisera sig hos Unionen. Spelarna har då själva varit tvungna att hantera tvister som uppstår med sina klubblag och andra parter.

Spelarna har även varit tvungna att ta ut semester från sina jobb för att kunna spela matcher och vara med på landslagssamlingar. Det innebär en väldigt ansträngd ekonomi för många. Att kombinera heltidssjobb med hockeyn ökar även risken för skador eftersom långa dagar på jobbet följs av långa träningspass.

Landslagsstjärnan är positiv till Unionens satsning

Landslagsspelaren och Linköpingspelaren Pernilla Winberg säger i ett uttalande att Unionen och SICO kan ge spelarna det stöd som krävs för att nå bra rättigheter. Dessutom anser hon att det är viktigt att vara organiserad när det görs en så pass seriös satsning inom damhockeyn som i dagsläget.

Unionen arbetar just nu med att ta fram ett kollektivavtal som ska gälla inom hockeyn. Man håller även på att kartlägga löner, ersättningar och villkor. Förhoppningen är att hockeyn inom en snar framtid kan bli mer jämställd.