Rapporter

Att gå ner i arbetstid för heltidsanställda blir ingen rättighet. Detta verkar bli slutsatsen för den statliga utredning som undersökt huruvida minskade arbetstider skulle bli en rättighet för den anställde. Anledningen till att undersökningen genomfördes var att 380 000 svenskar uppger att de vill gå ner i arbetstid, många gånger för att få mer fritid. 

Utredningen som syftade till att undersöka om arbetstiderna skulle kunna kortas ner för fler svenskar verkar ha kommit till sin slutsats. Utgångspunkten har hela tiden varit att heltidsarbete ska vara norm, men att utökade rättigheter till deltid var en möjlighet. 

Utredningen genomfördes på grund av ett stort ökat intresse bland svenskarna för att gå ner i arbetstid. Anledningarna bakom varför man vill jobba mindre skiljer sig åt, men för de flesta är det mer fritid som lockar. Även vård av anhörig eller slitsamt arbete är vanligt förekommande anledningar visar statistik från SCB. 

Få försöker jobba deltid i dagsläget 

Trots det stora intresset hade bara var fjärde person av de som önskade att arbeta deltid ansökt om detta. Anledningen till att många drog sig för att ansöka var att man upplevde en risk att minska sina karriärmöjligheter, löneutveckling och pension. Med bakgrund till detta ansågs det därför viktigt att undersöka hur man skulle kunna underlätta denna process.

Undersökningen visar även att av de som sökt om deltidsarbete har bara hälften fått det beviljat. Den andra hälften fick ett blankt nej, eller inget svar alls.  

Syftet med rätten till deltidsarbete inte tillräcklig tydligt 

Trots detta verkar det inte bli aktuellt att införa rättigheten att arbeta deltid. Detta eftersom att ett tydligt syfte med att minska arbetstiden inte finns enligt Anders Wallner, regeringens särskilda utredare.

Wallner belyser att denna rättighet skulle ligga allt för långt ifrån hur arbetsmarknaden faktiskt fungerar. Utöver det nämner han även det faktum att många arbetsplatser redan har börjat införa särskilda lösningar på problemet, som minskad arbetstid inför pension och liknande möjligheter.

Tips! Många arbetsplatser har redan infört möjligheter för att gå ner i arbetstid, exempelvis minskad arbetstid inför pensionen.

Inte heller att arbeta på ett ansträngande arbete är en tillräckligt god anledning enligt Wallner, då det snarare är arbetsmiljön och arbetsuppgifterna som är problematiska i det fallet. 

Andra lösningar för arbetsmarknaden diskuteras 

Utöver att diskutera deltidsarbete kommer utredningen för hållbart arbetsliv även diskutera andra lösningar till aktuella problem. Bland annat ska man diskutera möjligheten till alterneringsår. Det innebär att anställda kan få beviljad ledighet med ersättning samtidigt som arbetsrollen fylls av en arbetssökande.

Systemet har redan slagit igenom i Finland och har tidigare testats i Sverige. Om det nu kan komma att testas eller genomföras helt i Sverige återstår dock att se.