Elektriker som jobbarElektrikerförbundet har ställt krav på kollektivavtal på ett flertal bolag i Sverige. Nu har strejk brutit ut på ett av bolagen och flera bolag väntas gå ut i strejk i veckan om arbetsgivarna inte skriver under kollektivavtalet. Foto: guruXOX/Shutterstock.com

Tvister

Under förra veckan bröt strejk ut på ett elföretag i Skåne. Den här veckan kan det bli aktuellt med strejk på ytterligare två elbolag. Anledningen är kollektivavtal, skriver Arbetet.

Det har varit nära strejk tidigare och vid flera tillfällen har Elektrikerförbundet valt att skjuta på varslet mot det skånska elbolaget Tema Elektro. Men konflikt bröt ut så sent som i onsdags. Orsaken är att Elektrikerförbundet vill ha kollektivavtal.

Kollektivavtal sätter standarden

Elektrikerförbundets regionsombudsman i Region Syd, Nicklas Tempel, är den som har förhandlat med Tema Elektro i Skåne om att teckna kollektivavtal. Enligt Nicklas Tempel är det Elektrikerförbundets huvudsakliga uppgift att se till att det finns ett kollektivavtal för deras medlemmar. Kollektivavtalet sätter standard och oavsett om elbolag har ersättningar som är likvärdiga i branschen så blir det lika för alla med ett kollektivavtal.

Fler kan gå ut i strejk 1 juli

Varslet på Tema Elektro i Skåne är ett av tre varsel som Elektrikerförbundet lagt mot olika bolag sedan 28 maj gällande konflikten för kollektivavtal. Ett av varslen har dragits tillbaka efter att det aktuella larmföretaget valde att teckna avtal.

Däremot kan det bryta ut strejk på ett solcellsföretag i Uppsala torsdag den 1 juli. Solcellsföretaget hävdar att de bara har tjänstemän anställda, en bild som Elektrikerförbundet inte delar.

Även i Falkenberg, Göteborg och Trollhättan kan det bryta ut strejk hos husbils- och husvagnshandlaren Fritidscenter torsdag den 1 juli. Det är IF Metall som har varslat om strejk efter att man inte har lyckats tecknat kollektivavtal. Det har varit en infekterad stämning mellan arbetsgivaren och facket.

Anser att facket bedriver maffiafasoner

Tommy Wilhelmsson, Fritidscenters ägare och vd, anser att fackets maffiafasoner är skäl till att inte vilja teckna kollektivavtal. Enligt Tommy Wilhelmsson har de anställda bättre försäkringsvillkor än vad dagens kollektivavtal har.

Enligt Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall, kan avsaknaden av ett kollektivavtal riskera inbetalningar av tjänstepension och arbetstidsförkortning.