En bild på en kvinna som har ont i magenEn av fem kvinnor har stannat hemma från jobbet på grund av mens.

Undersökningar

Drygt 20 procent av alla arbetande kvinnor har någon gång stannat hemma från jobbet på grund av mens. Från fackförbundet Kommunal menar man att det är en fråga om allas lika rättigheter att kunna utföra sitt arbete och samtidigt ha det bra på jobbet. 

Många kvinnor stannar hemma från jobbet på grund av mens. Enligt en studie som Arbetet låtit genomföra uppger 21 procent av de tillfrågade i åldrarna 20-51 år att de någon gång stannat hemma på grund av mens. Än vanligare är det hos yngre kvinnor mellan 20-29 år där 26 procent uppger att de stannat hemma på grund av mens.

Kvinnorna stannar oftast hemma på grund att de har rikliga blödningar eller så starka smärtor att de inte kan arbeta.

– Självklart är det viktigt att anpassa arbetsplatsen så att det finns ordentliga hygienutrymmen och vilrum till exempel. Jag är inte heller främmande för gratis mensskydd, som vissa föreslår, säger Lena Marions, gynekolog och forskare vid Karolinska Institutets institution för klinisk forskning och utbildning vid Södersjukhuset, till Arbetet.

Viktigt att vända sig till vården för hjälp

Lena Marions tycker inte att man ska behöva acceptera att stanna hemma och därför är det viktigt att man vänder sig till vården. Hon menar att det finns hjälp av få oavsett vilka typer av bekymmer man har.

I dag är det många som stannar hemma och plågas utan att veta om att det finns hjälp att få.

[Ads1]

Fråga om allas lika rättigheter

Från fackförbundets Kommunals sida tycker man att frågan om mens handlar om allas lika rättigheter. Alla ska få samma möjligheter att utföra ett bra jobb och samtidigt må bra på arbetet. 

I de fall där kvinnor inte har tid att gå på toaletten för att byta mensskydd blir det dessutom en arbetsmiljöfråga. I välfärden anser Kommunal att det finns en underbemanning vilket i sin tur skapar en väldig tidspress för de arbetande. Det är därför viktigt att man ställer krav på sin arbetsgivare så man har möjlighet att gå på toaletten när man behöver det.