östra huvudingången till Sahlgrenska universitetssjukhusetSahlgrenska Universitetssjukhuset Östra fick ingen extra löneökning och drabbas av nedskärningar under det kommande året. Foto: Anna in Sweden/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

En bonus till anställda för goda insatser irriterar fackliga representanter på Västra Götalandsregionens båda sjukhus. De anställda behöver högre löner och återhämtning, inte småpengar, skriver Kommunalarbetaren.

Personal inom Västra Götalandsregionen ska få en bonus på 1 500 kronor före skatt för sina goda insatser under coronapandemin. Den summan betalas ut tillsammans med lönen för maj månad.

Även i julas fick de anställda ett liknande engångsbelopp utbetalt.

Sahlgrenska: Nedskärningar gör det fortsatt tungt

Fackförbundet Kommunal är irriterade över beslutet. Bonusen blir ingen bestående förändring, säger förbundets ordförande vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra, Christine Marttila.

– Regionstyrelsen vill samtidigt göra nedskärningar på sjukhusen och att vi ska spara men samtidigt ger man småpengar för att göra de anställda glada.

Nedskärningar har aviserats inför 2021, efter att de har skjutits upp ett tag på grund av pandemin. Det är därför effektiviseringar som väntar under året, inte tillräcklig semester och återhämtning, menar Christine Marttila.

Från arbetsgivaren skedde ingen löneökning på Sahlgrenska förra året utöver vad det centrala avtalet kräver. Det gör att den blyga summan inte gör särskilt stor skillnad, anser Kommunal.

Regionstyrelsen: Vi ska följa löneutvecklingen

Engångsbeloppet omfattar alla anställda som är tillsvidareanställda under april månad. Men även personal med timanställning som jobbat under mars månad ska inkluderas i bonusen.

Linn Brandström är ordförande för Västra Götalandsregionens personalutskott och representerar Moderaterna. Hon påpekar att regionstyrelsens politiker inte är inblandade i löneförhandlingarna, utan där är det arbetsgivaren och medarbetarna som representeras.

Regionstyrelsen kan i stället bara sätta rimliga ramar för regionens budget.

Däremot har personalutskottet börjat föra dialog för att följa löneutvecklingen, så att regionen inte halkar efter.

Uddevalla sjukhus: Lägg pengarna på grundlönen

På Uddevalla sjukhus hade man gärna sett att pengarna hamnat på grundlönen i stället.

– Det vinner vi ju på i längden, säger arbetsmiljösamordnaren Anne Larsson vid Kommunals sektion på sjukhuset i Uddevalla.