interiören i sportbutiken XXL med olika klädhyllor där träningskläder för damer är centralFackförbundet Handels agerar mot XXL efter att flera anställda på sportkejdan XXL har trätt fram och berätta om företagets bestraffningskultur. Foto: press/XXL Sport & Vildmark

Fackförbund

Anställda på sportkedjan XXL bestraffas på olika sätt som är förnedrande. Enligt en varuhuschef på XXL är bestraffningar en del av företagskulturen och efter att nyheten under helgen spridits som en löpeld i media agerar nu facket mot XXLs bestraffningskultur rapporterar Aftonbladet.

Fackförbundet Handels agerar mot sportkedjan XXL efter att nyheten om den rådande bestraffningskulturen spridits som en löpeld i media. Att bestraffas med till exempel armhävningar är en del av företagskulturen säger en varuhuschef på XXL.

XXL använder sig av olika bestraffningsmetoder mot sina anställda om de till exempel kommer för sent, kallar kunder för ”kunder” istället för ”gäster” eller inte når sina säljmål. 

36-åriga Jennifer Mellgren som är en tidigare anställd på XXL, började arbeta på en XXL-butik i Stockholmsområdet i slutet på februari men slutade efter endast nio dagar. Anledningen till att hon slutade så snabbt var den mycket märkliga företagskulturen på sportkejdan. Efter att ha kommit sent till ett möte tvingades hon att göra armhävningar inför sina kollegor. 

Handels vidtar åtgärder för att se över arbetsmiljön i alla XXL-butiker

Fackförbundet Handels som nu fått kännedom om företagskulturen som råder på XXL kommer de att besöka varuhusen i Stockholmsområdet för att få en bild av de anställdas arbetsmiljö.

Enligt Handels regionala skyddsombud i Stockholm, Christian Sterner kommer facket börja med att besöka varuhusen för att titta på de anställdas arbetsmiljö och vilka åtgärder som arbetsgivaren vidtagit. Handels centralt kommer även kontakta alla fackavdelningar runt om i landet för att få en uppfattning om hur vanligt det är med bestraffningar och vad som behöver göras.

– Det som kommit fram vittnar om en rutten kultur. Ett oacceptabelt beteende, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Efter inlägget på Facebook har fler vittnat om den mycket märkliga arbetsmiljön

Jennifer Mellgren skrev ett inlägg på Facebook den 14 mars där hon berättade om arbetsmiljön i butiken. I inlägget skriver hon bland annat att de butiksanställda får utföra lagerarbete där de utan skor med stålhättor eller handskar måste stapla stora och alldeles för tunga lådor. 

Vidare berättar hon att det skickades runt en ren toalettborste under ett morgonmöte bland de anställda, vilket var ledningens sätt att markera för de anställda att toaletterna var dåligt städade.

Efter Jennifer Mellgrens inlägg på Facebook är det flera som kommenterat inlägget och hört av sig till henne och berättat om liknande händelser.

Till Aftonbladet berättade Jennifer Mellgren att sportkedjan använder sig av en säljmetod som de kallar för ” bomben”, något som den nytillträdde vd:n Peter Sigvardsson inte kände till sedan tidigare. Bomben är en teckning på en bomb som skickas runt mellan olika avdelningar och innebär att de anställda ska sälja en viss vara under en viss tid. Misslyckas man bestraffas man med armhävningar.

Nytillträdde vd:n bestört över XXL:s över fysiska bestraffning

Peter Sigvardsson som tillträdde som vd på XXL för lite drygt två veckor sedan säger i en intervju till Aftonbladet att han blev chockad över vittnesmålet från Jennifer Mellgren. Vidare säger han att användandet av fysiska bestraffningar måste upphöra omgående då det är olagligt. Vidare säger Peter Sigvardsson att han tycker metoden med toaborsten som används för att påtala städningen är mycket märklig och att det inte är viktigt som de anställda säger kund eller gäst. Peter Sigvardsson själv benämnde kunder för just ”kunder” under hela intervjun med Aftonbladet.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket.