en dell av byggnaden nya karolinska sjukhuset i Solna med den blå texten KarolinskaProtester och uppsägningar fick arbetsgivaren att backa i ersättningsfrågan. Foto: Hans Christiansson

Tvister

NIVAs undersköterskor på Nya Karolinskas neurointensivvårdsavdelning i Solna skulle få mycket mindre i lön när arbetsgivaren tog bort den tidigare ersättningsmodellen. Men arbetsgivaren backade efter hårda protester från undersköterskorna skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Hårda protester och en del uppsägningar från undersköterskorna på Nya Karolinskas neurointensivvårdsavdelning gjorde att arbetsgivaren fick backa i sitt beslut om att ändra deras ersättningsmodell som flera avdelningar använde sig av. 

En av undersköterskorna som, efter 30 år på avdelningen, valde att säga upp sig var Madeleine Fagernäs. Enligt Madeleine var de 13 erfarna undersköterskor som sade upp sig. Att ta bort ersättningsmodellen skulle leda till att de fick tusentals kronor mindre i månadslön. Det kändes bra när arbetsgivaren senare valde att dra tillbaka beslutet vilket var en seger för alla undersköterskor.

Ersättningsmodellen kommer att gälla all personal på intensiven

Ersättningsmodellen som innebar att personalen fick, utöver sitt ob-tillägg, en extra ersättning i gengäld mot att de arbetade treskift togs bort av arbetsgivaren. En anledning var att man bytt lokaler och flyttat till Nya Karolinska Solna, NKS och den intensivvårdsavdelningen som NIVA ska samarbeta med där har inte samma ersättningsmodell. 

Nu kommer arbetsgivaren utöka ersättningsmodellen vilket gör att all personal inom intensivvården kommer omfattas av samma ersättningsmodell.

Kommunals förhandlingsansvarig på NKS Catharina Häggbom tycker det är bra att arbetsgivaren lyssnat på personalen, medlemmarna och facket. Att som grupp gå samman och ställa krav ger enorm styrka. Facket har funnits med och stöttat men det här är verkligen undersköterskornas förtjänst, det är något som de själva har åstadkommit. 

Arbetsgivaren och facket kommer förhandla om nytt avtal

Enligt Solna och Huddinges funktionsområdeschef för intensivvården Markus Castegren, kommer nuvarande ersättningsmodell inte att finnas kvar på längre sikt. Arbetsgivaren och Kommunal kommer förhandla om en ny ersättningsmodell som alla accepterar. 

Eftersom de fått möjligheten att ta fram en ny ersättningsmodell tillsammans med facket finns det ingen anledning att i rådande stund ta bort den befintliga. Samtidigt kan man inte ha olika avtal på olika avdelningar så nu gäller nuvarande ersättningsmodell för hela intensiven tills det att man kommit fram till ett nytt avtal vilket man hoppas vara i land med i slutet av året.

Flera undersköterskor väljer att gå tillbaka till arbetsgivaren

Vidare förtydligar Markus Castegren att de undersköterskor som tidigare valt att säga upp sig är välkomna tillbaka. En av det som beslutat sig för att stanna när man behåller ersättningsmodellen är Madeleine Fagernäs. 

Enligt Madeleine Fagernäs som älskar sitt arbete på NIVA har de fått ett jättestort stöd, inte bara från personer på sin arbetsplats, utan också från människor runt om i Sverige i och med medierapporteringen. Vidare säger hon att det här visar att de är oslagbara när de tillsammans går ihop och ställer krav, då vet de att de är starka.