Foodorabud står med sin cykel vid ett trafikljus och väntar på att det ska bli grönt.Kollektivavtal för Foodoras cykelbud har varit på gång länge men på grund av pandemin bromsades förhandlingarna. Men nu verkar det som att ett kollektivavtal är nära. Foto: nrqemi/Shutterstock.com

Avtal

Cykelbuden på Foodora är ett steg närmare kollektivavtal. Foodora och Transport är överens om innehållet i avtalet. Nu väntar man bara på att respektive styrelse ska godkänna avtalet som är tänkt att börja gälla från och med 1 mars 2021, skriver Arbetet.

Diskussioner om kollektivavtal för Foodoras cykelbud har pågått i drygt ett år. Men nu ser det ut som att kollektivavtalet snart finns klart. Villkoren på Foodora har tidigare granskats av Arbetet både i Sverige men även i andra länder där Foodora är verksamma. 

Granskningen som Arbetet gjorde visade hård press, frusna löner och eget ekonomiskt ansvar för cykeln de anställda använde i arbetet, vilket var några av problemen. 

Pandemins utbrott pausade förhandlingarna

I december 2019 inleddes det förhandlingar om ett kollektivavtal men sedan fick Foodora en ny vd och efter pandemins utbrott bromsades samtalen in.

Transport har kämpat länge med att teckna avtal med Foodora. För att öka organisationsgraden på Foodora har Transport bland annat drivit en kampanj där de anställda blivit erbjudna ett rabatterat medlemskap.  

Foodoras vd positiv till kollektivavtalet

Hans Skruvfors, vd på Foodora, är positiv till att ett kollektivavtal snart finns klart. Till Sveriges Radio Ekot säger Hans Skruvfors att kollektivavtalet förhoppningsvis är något banbrytande i den här branschen och visar att det går att ingå i den svenska modellen. 

Än så länge är innehållet i avtalet inte känt. Men enligt uppgifter till Ekot ska både arbetstider och löner regleras i kollektivavtalet. Det som återstår nu är att Foodoras styrelse och Transports styrelse ska godkänna avtalet.

Arbetsmarknadsministern hyllar uppgörelsen

Eva Nordmark, Arbetsmarknadsminister, hyllar uppgörelsen. Avtalet mellan Foodora och Transportfacket är ett stort steg i riktningen till att kollektivavtalen blir en norm för appföretagen. 

Foodora har vuxit rejält under pandemin eftersom allt fler har stannat hemma och beställt hem mat. Innan pandemin hade bolaget cirka 1 500 anställda. I dag har bolaget cirka 3 500 anställda.