cyklist med foodora-ryggsäck och arbetskläderFoodoras nya kollektivavtal gäller inte bara cykelbud och mopedbud utan även bilbuden. Foto: Cineberg/Shutterstock.com

Avtal

Foodoras kollektivavtal med Transport är äntligen klart. Båda parter är nöjda med avtalet och konstaterar att det är ett historiskt steg framåt för den relativt nya branschen, skriver Arbetet.

Förhandlingarna har varit långa, men nu är Foodoras kollektivavtal i mål. Företaget och fackförbundet Transport har förhandlat sedan i februari förra året om ett kollektivavtal för cykel- och mopedbuden hos Foodora.

Första kollektivavtalet i sitt slag

Enligt Transport är det här ett historiskt avtal i branschen. Det är nämligen inget annat plattformsföretag, som Foodoras verksamhet kallas, i Sverige som har ett kollektivavtal.

– Det här är ett banbrytande steg för hela gig-ekonomin i Sverige men också Europa. Det visar att den svenska modellen fungerar och att även plattformsarbete ska regleras inom ramen för kollektivavtalsmodellen, säger, Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Bland annat reglerar avtalet de anställdas löneökningar, pension och försäkringar, riktlinjer för budens arbetsmiljö och ersättning för att underhålla både arbetskläder och cyklar.

Foodora går i spetsen för sin bransch

För Foodoras del har det varit viktigt under förhandlingarna att Transport förstår företagets affär och behov, särskilt då branschen de arbetar med är ganska ny. Det menar Hans Skruvfors, som är vd och koncernchef för Foodora i Sverige.

Foodora är redan pionjärer på många sätt inom sin bransch, menar han vidare. Att de nu tecknat kollektivavtal med Transport är ytterligare ett bevis på att de främjar branschens utveckling.

Alla bud omfattas, men inte terminalarbetare

Kollektivavtalet börjar gälla från och med den 1 april i år och omfattar alla Foodoras anställda, både cykelbud, mopedbud och bilbud. Det handlar sammanlagt om strax över 2 000 bud.

Just bilbuden har varit omdiskuterade under förhandlingarnas gång. Men nu omfattas alltså även de i det färdiga avtalet.

Däremot omfattas inte de som jobbar på butikslösningen Foodora market. Formellt sett är de som jobbar där anställda hos ett annat bolag som terminalarbetare, menar Transport.