Hand håller träkub med procenttecken mellan fyra andra kuber med uppåtgående pilar.Enligt Medieakademins förtroendebarometer för 2024 är förtroendet för facket större än någonsin. Foto: MR SOCCER/Shutterstock.com

Undersökningar

Medieakademin har mätt svenska folkets förtroende för bland annat företag, myndigheter och institutioner sedan 2013, och i årets mätning får facket en rekordhög notering på 43 procent. Det är nästan dubbelt så högt som 2016, skriver Arbetet.

2016 visade Medieakademins mätningar att endast 22 procent hade stort förtroende för facket, men sedan dess har förtroendet ökat stadigt varje år och i den senaste mätningen landade siffran på nästan det dubbla.

Ökat förtroende trots svår avtalsrörelse

Isabelle Ljungberg, LO:s kommunikationschef, är glad över den höga siffran och menar att “ju högre förtroende, desto mer är folk beredda att lyssna på en.” Hon tillägger att det även är ett slags styrkebesked att se ett ökat förtroende trots att de har en historiskt svår avtalsrörelse bakom sig, där reallöneökningarna uteblev.

Flera faktorer bakom de stigande siffrorna

Enligt Isabelle Ljungberg finns det flera olika faktorer som har bidragit till ett större förtroende för facket under de senaste åren. Hon tror bland annat att oroligheterna i omvärlden har fått fler att söka sig till ett fackförbund, men också att man ser att de fackliga organisationer verkligen gör ett viktigt arbete och tar upp kampen för sina medlemmar.

Företagsbarometern: Tesla i botten

Medieakademin mäter som sagt även förtroendet för företag, och i årets mätning hamnar Tesla i botten med blott 11 procent. Av de företag som ingått i mätningen är det bara Systembolaget och Ikea som har högre siffror än facket, med 69 respektive 57 procent.

Ser man till listan för övriga samhällsinstitutioner ligger Polisen i topp med 72 procent, följt av universitet och högskolor med 70 procent och sjukvården med 68 procent.

I Medieakademins presentation av förtroendebarometern 2024 kan du ta del av alla siffror.