bakhjulen på cyklar som står uppställda på rad i butikHandels fortsätter besöka XXL-butiker runt om i landet efter uttalanden om bestraffningar i sociala media. Foto: Prostock-studio/Shutterstock.com

Fackförbund

För en tid sedan gick en tidigare anställd på sportkedjan XXL ut i sociala media där hon skrev om olika bestraffningar som de anställda utsattes för, vilket ledde till att facket blev inblandade. Facket har nu konstaterat att detta inte är ett genomgående problem men de kommer fortsätta att hålla ögonen på sportkedjan XXL skriver Handelsnytt.

Det var i mitten på mars som Jennifer, tidigare anställd på XXL, gjorde ett inlägg på Facebook där hon beskrev hur de anställda behandlades på sportkedjan i det varuhus i Stockholm som hon arbetade på.

Bland annat skrev hon att om någon var sen till ett möte skulle den personen göra armhävningar som bestraffning för sen ankomst. Samma gällde om man inte klarade säljmålen eller sa ”kund” istället för ”gäst” om kunderna. Fler har vittnat om liknande händelser efter Jennifers utspel i sociala medier.

Enligt de anställda har bestraffningarna varit en kul grej 

Facket såg väldigt allvarligt på situationen som Jennifer beskrev i sociala medier, vilket gjorde att Handels nu har besökt flera varuhus runt om i Sverige. Redogörelsen om armhävningar som bestraffning har enligt några anställda varit överdriven och vissa känner inte igen det alls. Om det har förekommit armhävningar har det inte varit något tvång att utföra dem utan det har mer varit en kul grej.

I Umeå blev en elev utsatt för bestraffningar under sin praktiktid vilket ledde till att skolan avbröt samarbetet med XXL. Ett varuhus i Helsingborg dömdes av förvaltningsrätten i slutet av januari 2018 att betala ett vite på 15 000 kronor då de haft brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Idag uppfyller varuhuset alla krav och ärendet hos Arbetsmiljöverket är avslutat.

Handels tar detta på största allvar och fortsätter besöka XXL-varuhus

Handels ombudsman på avdelningen i Stockholm, Christian Stener, har besökt butiken som Jennifer arbetade i och kommer fortsätta med besök i de andra butikerna i Stockholmsområdet. Steners uppfattning är att ledningen tagit detta på största allvar. De kommer arbeta med att säkerställa att XXL tar sitt ansvar och att alla anställda mår bra på sina arbetsplatser.

Jennifer beskrev också i sitt FB-inlägg att det fanns brister i den fysiska arbetsmiljön, bland annat att anställda tvingades lyfta tunga lådor och stapla dem på varandra utan handskar eller stålhättor. 2017 ställde Arbetsmiljöverket krav på sex varuhus där de fann flera brister. De bristerna är idag åtgärdade och idag är det endast ett varuhus som har krav på sig från Arbetsmiljöverket.

Eftersom XXL:s varuhus ingår i granskningar som Arbetsmiljöverket genomför nu kommer fler varuhus att besökas.