finansministern magdalena andersson mot grå bakgrundFinansminister Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nya regler

I dag måndag den 21 september kom beskedet om att den tillfälligt höjda a-kassan förlängs ytterligare två år. Regeringen föreslår 5,8 miljarder till 2021 och cirka 5 miljarder 2022. Även lättnaden i arbetsvillkoret förlängs till den 3 januari. Det skriver SvD Näringsliv.

Det var i dag dags för regeringen att lämna över budgetförslaget för 2021 till riksdagen. Budgeten presenteras som ett större återhämtningspaket, där fokus ligger på att få fart på landets ekonomi och arbetsliv efter coronapandemins obarmhärtiga framfart. Satsningarna innebär 105 miljarder kronor under 2021 och 85 miljarder 2022.

Vi har tidigare skrivit om att Sveriges a-kassor och flera fackliga organisationer vill ha en permanent höjning av a-kassans ersättning, och tidigt på måndagsmorgonen kom beskedet många väntat på. Som en del i regeringens budgetförslag presenterades beslutet om att förlänga den höjda ersättningen i två år till.

Större trygghet för individen

I ett uttalande i Ekot, Sveriges Radio, säger finansminister Magdalena Andersson att höjningen av ersättningsnivåerna och ersättningstaket är en åtgärd för att öka tryggheten för den som blir arbetslös. Förlorar man jobbet efter flera års troget arbete och slit, menar Andersson att det i alla fall ska finnas ekonomisk säkerhet.

Totalt beräknas notan för den höjda a-kassan ligga på 5,8 miljarder år 2021 och ungefär 5 miljarder 2022.

Betydligt mer i plånboken varje månad

Enligt regeringens förslag ska man alltså behålla taket för grundersättningen på 510 kronor per dag, jämfört med tidigare 365 kronor, vilket innebär cirka 11 000 kronor i månaden. När det gäller den inkomstbaserade ersättningen förlängs höjningen från 910 kronor per dag till 1 200 kronor per dag de första hundra dagarna, vilket ger cirka 26 000 kronor per månad. Från och med den 101:a dagen och framåt ligger ersättningstaket på 1 000 kronor per dag.

Lättnad i arbetsvillkoret fortsätter till 3 januari

Regeringen föreslår även att den tillfälliga lättnaden i arbetsvillkoret ska förlängas till den 3 januari 2021. Det innebär alltså att även de som kanske jobbat något mindre kan uppfylla a-kassans villkor. December 2020 blir den sista månaden som räknas som fyra. Samtidigt tar man tillbaka de tillfälligt slopade karensdagarna.