kundvagnshandtag med ikea-loggaAvtalsförhandlingarna mellan HRF och Svensk Handel har gått i stöpet och förbundet har nu varslat om strejk som berör 300 anställda på tre Ikea-restauranger. Foto: Savvapanf Photo/Shutterstock.com

Tvister

Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel har skilda åsikter när det gäller låglönesatsning och högre sysselsättningsgrader. Konflikten har resulterat i ett strejkvarsel för kafé- och restauranganställda inom handeln, och kommer beröra 300 anställda på tre Ikea-restauranger. Om parterna inte lyckas nå en överenskommelse bryter strejken ut den 11 december. Det skriver Arbetet.

Under avtalshösten 2020 har frågan om låglönesatsningen legat bakom flertalet strandade avtalsförhandlingar och strejkvarsel. Nu har det hänt igen. Hotell- och restaurangfacket (HRF) och arbetsgivarsidan Svensk Handel har skilda åsikter om låglönesatsningen, men även i frågan om högre sysselsättningsgrader. HRF har därför varslat om strejk för kafé- och restauranganställda inom handeln. Strejkvarslet gäller främst 300 anställda på tre av Ikeas restauranger.

HRF kräver att minimilönerna höjs

Enligt HRF:s avtalssekreterare Per Persson har arbetsgivarsidan under avtalsförhandlingarna envist motat bort förbundets krav på förbättrade villkor för anställda som tjänar minst. Han menar att förbundet inte kommer acceptera att minimilönerna inte höjs.

– Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Svensk Handel menar å sin sida att facket kräver mer än det riktvärde som parterna inom industrin kom överens om i slutet av oktober.

Förtjänar tryggare arbetsliv

Parterna går isär även när det gäller frågan om högre sysselsättningsgrader. Enligt HRF är det mindre än en procent av de anställda som har en heltidstjänst. Per Persson menar att de som arbetar inom avtalsområdet både behöver och förtjänar bättre arbetsvillkor och ett tryggare arbetsliv.

Bryter ut 11 december om parterna inte kommer överens

Strejken kommer bryta ut den 11 december om HRF och Svensk Handel inte når en överenskommelse innan dess. Varuhusen som berörs är Ikea Kungens Kurva, Ikea Barkaby och Ikea Västerås. Strejken innebär total arbetsnedläggelse för alla som är kollektivt anställda, men även en blockad mot inhyrning av personal, nyanställningar samt mer- och övertid