Foto: josefkubes / Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Sedan 2011 har fackförbundet Unionen delat ut pris till den arbetsplats i landet som är mest hbtq-vänlig. Årets vinnare blev teknikföretaget IBM Sverige.

Varje år sedan 2011 har fackförbundet Unionen valt att lyfta fram företag som bidrar till att skapa en arbetsplats som är inkluderande för alla, oavsett ens sexuella läggning.

2018 års vinnare blev IBM Sverige. Teknikföretaget har tidigare arbetat med utvecklingen av persondatorer. Den verksamheten har man idag sålt och idag ligger fokuset istället på tjänster och system.

– Unionens hbtq-pris är ett fantastiskt erkännande för oss eftersom det är våra medarbetare som nominerat IBM som arbetsgivare, säger Marie Nilsson, IBM Nordens mångfaldschef.

IBM ger stöd till personer som ska genomföra könsbekräftande vård

På IBM har man bland annat arbetat mycket med hur man ska kunna stödja medarbetare som ska eller har genomfört ett könsbyte.

Företaget erbjuder stöd till medarbetaren, men man ger även utbildning till den närmaste chefen och kollegorna.

Marie Nilsson anser att det just nu sker mycket i samhällsutvecklingen som arbetsgivaren måste få kunskap om och kunna ta till sig.

Unionens nya handbok ska leda till fler inkluderande arbetsplatser

Förutom att dela ut pris vill Unionen bidra till fler hbtq-vänliga arbetsplatser. Därför har man tagit fram en handbok, innehållandes tips och råd som ska kunna bidra till att hbtq-personer känner sig mer inkluderade på arbetsplatsen.

Inspirationen till boken kommer från tidigare års vinnare. 

– Unionen vill bidra till ett mer inkluderade arbetsliv. Vi hoppas att vår bok kommer inspirera fler arbetsgivare att arbeta aktivt med hbtq-frågorna, säger Unionens andre vice ordförande, Marina Åman.

Tidigare vinnare av Unionens pris är bland annat Nordic Choice Hotels, Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet och flygbolaget Ving Sverige.