Tips

När det kommer till jobb hamnar allt mer fokus på vad lönekuvertet innehåller. Oavsett om jobbet är känns rätt eller inte. Att välja pengarna framför lyckan behöver inte alltid vara helt rätt. Det kan nämligen påverka din livskvalitet.

Att arbeta på ett välbetalt jobb är alltid trevligt. Men frågan är om det är värt det om arbetet går ut över den egna livskvaliteten. Här är fyra anledningar till varför du ska välja ett jobb som gör dig lycklig framför ett välbetalt jobb som du ogillar.

Du spenderar mycket tid på jobbet

Du har ett liv där du arbetar cirka 40 år. När du spenderar så stor del av ditt liv på jobbet vill du väl ändå göra den tiden så bra som möjligt. Genomsnittsmänniskan arbetar drygt 99 000 timmar, det är få personer som tycker att det känns bra att låta så stor del av livet gå åt till något man inte tycker om.

Du kan drabbas av depression och ångest

Risken att drabbas av depression och ångest ökar om du arbetar på ett ställe du inte trivs på. En mängd studier visar till och med att arbetslösa har bättre psykisk hälsa än personer som vantrivs på sitt jobb. Att hela tiden vistas i en negativ miljö sänker även dina ambitioner och ditt driv.

Påverkar relationer

Om du ogillar ditt jobb kan det även påverka ditt liv hemma. Den negativa energin tar du sedan med dig hem till familjen och vännerna. I längden kan det vara väldigt påfrestande och i värsta fall kan det även leda till att du mister personer du tycker mycket om.

Stress kan leda till sjukdomar

Att vistas på en arbetsplats man inte trivs och hela tiden känna hur stressen är påtaglig kan leda till dödliga sjukdomar. Detta då stress kan försämra ditt immunförsvar vilket gör dig mer mottaglig för sjukdomar som cancer, hjärtinfarkt och typ 2 diabetes.

Ogillar du ditt jobb, känner dig stressad och bara allmänt olycklig över din arbetssituation är det dags att ta tag i det nu, ditt välmående hänger på det.