Medelålders man med blå kavaj och vit skjorta som står och smålerTobias Baudin

Fackförbund

Stödet på tre miljoner kronor till Socialdemokraterna från fackförbundet Kommunal dras nu in. I en artikel i Dagens Nyheter säger ordförande i Kommunal, Tobias Baudin att pengarna kan användas bättre.

Fackförbundet Kommunal drar in på det ekonomiska stödet som man tidigare bistått Socialdemokraterna med. Pengarna kommer istället att användas inom förbundet.  

Socialdemokraterna och Kommunal har sedan länge samarbetat med facklig-politiska frågor, vilket man kommer fortsätta att göra även fast det finansiella stödet på tre miljoner kronor från Kommunal till partiet dras in.

Pengarna kommer göra mer nytta i fackförbundets egna verksamheter

De tre miljoner kronorna som Kommunal tidigare stöttat Socialdemokraterna med kommer enligt ordförande Tobias Baudin att göra mer nytta när de i förbundet bestämmer vilka verksamheter som ska finansieras och vilka satsningar som kommer att göras.

Enligt Baudin dras det finansiella stödet in för att utveckla fackförbundet till att bli modernare och mer medlemsnära. Ett exempel är på hur pengarna kan användas är Kommunals arbete som gjordes under valperioden där man reste runt i rosa bussar och genomför de opinionsarbete, hade politiska samtal och ringkampanjer.

Baudin listar fler exempel på hur pengarna kan användas

Det finns massor med olika saker fackförbundet kan arbeta med. Baudin tar upp flera exempel på hur pengarna kan användas och ställer själv frågor kring hur många fler idéer och metoder som kan växa fram. Hur många fler arbetsbesök kommer förbundet kunna göra, vilka utbildningssatsningar kan göras och hur många kampanjer kommer förbundet att kunna genomföra? Kommer de kunna rulla fler bussar i nästa val och kan man ta fram flera facklig-politiska aktiviteter?

Samarbetet med partiet kommer se lite annorlunda ut i framtiden

Kommunals samarbete som man haft med Socialdemokraterna kommer fortsätta även om det kanske blir på ett annat sätt. Beslutet är inte något som förbundet fattat i affekt. 

Partisekreteraren i Socialdemokraterna beklagar beslutet som Kommunal fatta och som kommer gälla från 2020. Enligt ett uttalande till Dagens Industri av Lena Rådström Basstad hade partiet velat att fackförbundet fortsatt med finansieringen.