två män i orangea kläder som jobbar med spårvagnsrälsenKommunal hjälper sina medlemmar till sundare livsstil. Foto: TIvanova/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Enligt en undersökning som Kommunalarbetaren gjorde 2018 visar att kommunalanställda har värk i kroppen på grund av tunga och stressiga jobb. Nu vill Kommunal hjälpa sina medlemmar till bättre hälsa skriver Kommunalarbetaren.

Kommunalarbetaren vill hjälpa sina medlemmar till en bättre hälsa. Tunga jobb och stressen gör att många i Kommunal har värk i kroppen visar en undersökning som Kommunalarbetaren gjorde under 2018.

Medlemmarna i Kommunal vill inte bara ha hjälp med arbetsmiljön på arbetsplatsen, de vill även ha fackets hjälp för att förbättra sin personliga hälsa vilket framkommit i medlemsdialoger och i den enkät som Kommunalarbetaren genomförde under 2018. 

Finns ett behov av hjälp till livsstilsförändringar

Enligt Kommunals ombudsman Tina Dahlström finns det ett behov av att Kommunal hjälper de medlemmar som vill förändra sin livsstil med sundare kost och mer motion Livsstilsförändringar är något som signalerats från flera håll av Kommunals medlemmar.

i hälsosatsningen som heter Kommunal Balans och Hälsa får medlemmarna tillgång till ett verktyg som ska hjälpa medlemmarna att stegvis komma fram till vilka förändringar som ska göras i deras livsstil för att komma i balans.

Regelbunden användning har lett till bättre hälsa

Webbeverktyget som är utvecklat av forskare vid Lund och Göteborgs universitet heter PriusHealth har tidigare utvärderats på 2000 personer. Regelbunden användning av verktyget gjorde att de som använde det mådde bättre. Det gav lägre blodtryck, bättre hjärtkapacitet, lägre blodsocker och minskad smärta.

Eftersom webbverktyget är finansierat med forskningsanslag och kostar det därför inget för Kommunal. Tina Dahlström tycker det känns väldigt spännande att verktyget nu finns på plats. 

Förutom webbverktyget finns det mycket mer för den intresserade

På kommunal.se/balans finns förutom PriusHealth, artiklar om stress och träning, instruktionsfilm för hur man använder gummiband när man tränar och recept. Det är endast Kommunals medlemmar som genom inloggning kan komma åt webbverktyget.

Laseringen skedde på alla hjärtans dag, den 14 februari, vilket är en dag där man kontinuerligt under flera år haft olika arbetsplatskampanjer där man uppmärksammat olika frågor. För att demonstrera hälsosatsningen så blir det flera arbetsplatsbesök i år.