Pressbild på kommunals ordförande malin ragnegård.Kommunal anser inte att arbets- och lönevillkoren för medlemmarna inom Svenska kyrkan håller måttet, och har därför nu varslat om strejk. Förbundsordförande Malin Ragnegård berättar att det är första gången det finns hot om konflikt på kyrkans område. Foto: Pressbild/Kommunal

Tvister

Kommunal har nu gått ut med ett strejkvarsel som rör medlemmar inom Svenska kyrkan. Om parterna inte kan komma överens innan den 22 april kommer konflikten att bryta ut, där det första steget är nyanställnings- och inhyrningsblockad och mer- och övertidsblockad för vissa grupper. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Enligt Kommunal kommer deras medlemmar inom Svenska kyrkan snart drabbas av kraftiga försämringar i både arbets- och lönevillkoren, vilket de inte tänker gå med på. Förbundet har därför nu varslat om strejk som kan bryta ut den 22 april, om parterna inte har nått en överenskommelse innan dess det vill säga.

Berör cirka 500 medlemmar runt om i landet

Om strejken bryter ut blir det första steget dels en nyanställnings- och inhyrningsblockad, dels en mer- och övertidsblockad som omfattar vissa grupper. Till exempel vaktmästare och krematoriearbetare.

Konflikten kan komma att utvidgas den 27 april, där strejk kan utbryta på flera arbetsplatser runt om i Sverige. I så fall är det cirka 500 medlemmar inom Svenska kyrkan som berörs av konflikten. Snart ska Medlingsinstitutet dock utse en medlare, och medlingen kommer enligt uppgift sedan att pågå tills det att strejkvarslet träder i kraft.

Första konflikthotet på kyrkans område

Kommunals ordförande Malin Ragnegård berättar för Kommunalarbetaren att detta är första gången som det finns hot om konflikt på kyrkans område. De har inte ens varslat om strejk inom kyrkan tidigare, och hon menar att denna utveckling är beklaglig.

Tvingas och behöver ta striden för sina medlemmar

Malin Ragnegård menar att detta är en strid som de tvingas, men även behöver ta sig an. För förbundet är det självklart att medlemmarna inom Svenska kyrkan ska ha lika goda villkor, förbättringar och löneförhöjningar som övriga.

– Det tycker uppenbarligen inte deras arbetsgivare, säger Malin Ragnegård till Kommunalarbetaren.