karl-petter thorwaldssonLO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hade gärna sett att samtliga förbund ingick i samordningen inför avtalsrörelsen 2020. Foto: Fredrik Hjerling/LO och Pressmaster/Shutterstock.com

Avtal

LO presenterade i veckan de krav som man kommer att ställa inför avtalsrörelsen. Framför allt kommer man att satsa mer på lågavlönade yrkesgrupper, enligt Arbetet. Men alla fackförbund ställer inte upp på LO:s förslag; Kommunal och Pappers väljer att i stället driva sina avtalsförhandlingar själva.

Fackförbunden inom LO har nu beslutat att samordna sina lönekrav inför avtalsrörelsen 2020. Det tyngsta kravet man kommer att driva är ett låglönekrav för yrkesgrupper som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden. 

Andra krav som LO kommer att driva är stärkt arbetsanpassning och rehabilitering, villkorsförändringar för avtalens försäkringar och pension samt stärkt skydd mot sexuella trakasserier på arbetet.

Vilken procentsats som förbunden kommer att driva beslutas först den 4 november.

Kommunal godtar inte LO:s förslag

Men det är inte alla fack som ingår i samordningen. Kommunal meddelade i tisdags att de inte ställer upp på förslaget som LO har tagit fram. Orsaken är att förbundet anser att förslaget inte lever upp till LO:s mål angående jämställda löner till år 2028.

– Det här är inte bara en avtalsrörelsefråga, i dag avgör vi också hur vår samhällsmodell kommer se ut, säger Jessica Klemetsson, Kommunals ordförande i Stockholms län.

I samband med Kommunals avhopp valde också Pappers att ställa sig utanför samordningen. Utan de 38 procent av medlemmarna som Kommunal utgör finns ingen samordning att ställa sig bakom, menar ordförande Pontus Georgsson.

LO:s ordförande: tråkigt att inte alla är överens

Vid LO:s representantskap, ett av rörelsens största sammanträden, bekräftade ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att det har varit svårt för alla förbunden att fatta ett enhälligt beslut, vilket förstås är tråkigt. Angående de långsiktiga målen till 2028 lyfte Karl-Petter Thorwaldsson att de inte klarar alla mål, men åtminstone några.

– Det är omöjligt att ta alla saker på en gång, det klarar inte vår lönebildning. Det är också omöjligt att rangordna dem. Det är olika intressen i olika förbund, säger Karl-Petter Thorwaldsson.