marie nilssonIF Metalls ordförande Marie Nilsson och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är två av rösterna som ställer krav på Socialdemokraterna. Foto: Brian Predstrup/Shutterstock.com och Fredrik Hjerling/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

LO:s styrelse har gått ut med ett antal krav till Socialdemokraterna. De menar att partiets politik inte möter LO-medlemmarnas intressen. Även om LO fortsätter sitt facklig-politiska samarbete med Socialdemokraterna, vill de varna för att partiet kommer att tappa väljare om inget förändras, skriver Arbetet.

I fredags publicerade Dagens nyheter en debattartikel från LO, riktat till Socialdemokraterna. Artikeln innehöll en lista på förändringar de vill se i partiets politik. Listan har fem olika krav, som Socialdemokraterna behöver uppfylla för att vinna tillbaka stöd från LO-förbundens medlemmar.

LO:s representanter menar att förändringarna måste göras även om de strider med avtal som partiet har ingått, däribland januariavtalet.

LO-styrelsens krav till Socialdemokraterna

  • Höj pensionerna rejält
  • Strama åt arbetskraftsinvandringen
  • Genomför inga försämringar av arbetsrätten eller a-kassan
  • Förbättra välfärden och trygga sjukförsäkringen
  • Avsätt mer pengar till kommuner och regioner

LO-väljare är besvikna på Socialdemokraterna

Marie Nilsson är ordförande för LO-förbundet IF Metall. Hon berättar att hon och flera ordföranden har fått frågor om sin syn på att många LO-medlemmar väljer att rösta på Sverigedemokraterna snarare än Socialdemokraterna, som LO har ett nära fackligt-politiskt samarbete med.

Anledningen är enligt Marie Nilsson att LO-väljarna saknar en jämlik välfärdspolitik från regeringens sida som ger effekt i deras vardag.

– Det är i spåren av det som vi känner att vi tydligt måste visa inte bara Socialdemokraterna utan resten av regeringsunderlagets partier att det är viktigt att man för en politik som leder till större jämlikhet, säger Marie Nilsson.

Andra partier har tagit initiativ

Vänsterpartiet har tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna tagit ett riksdagsinitiativ om mer resurser till välfärden. Dessa partier överväger nu att också lyfta upp frågan om arbetskraftsinvandring.

Det är detta som gör att LO vill vara tydliga och visa vilken ståndpunkt de har i frågan, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Samarbetet fortsätter, men S kan tappa väljare från LO

Det facklig-politiska samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna kommer dock att fortgå som tidigare. Det som Karl-Petter Thorwaldsson varnar för är att Socialdemokraterna kommer att tappa röster från LO:s medlemmar i nästa val.

Han menar att januariavtalet hittills har resulterat i förslag som går till rika människor, snarare än vanliga människor. Det är det som leder till att LO-väljarna vänder sig ifrån partiet, enligt Karl-Petter Thorwaldsson.