Tjej läser tidningen på tunnelbananGratistidningen Metro lägger ned sin verksamhet. Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock.com

Arbetsmarknad

Gratistidningen Metro kommer att läggas ned. Medarbetarna väntas få besked om uppsägning under dagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Efter en längre tids osäkerhet verkar det nu som att Metro kommer att läggas ned i sin nuvarande form. Journalisterna på tidningen har ännu inte sagts upp men väntas få besked under dagen om deras framtid på tidningen.

I en intervju med SvD berättar en av journalisterna på tidningen att stämningen på redaktionen varit orolig under hela förra veckan då journalisterna i början av veckan inte kunde komma in i tidningens lokaler.

Stämningen bland personalen låg

Stämningen på redaktionen uppges nu vara nedslagen och många är upprörda över att beskedet kom så hastigt. Samtidigt kommer beskedet inte som en chock för många. Tidningen har under en längre tid omgärdats av nedläggningsrykten.

– Det är inte helt oväntat med tanke på det senaste året, men vi trodde att det skulle ta lite längre tid, till nästa rekonstruktion i oktober, säger en av medarbetarna på tidningen i en intervju med SVT.

Fackliga förhandlingar har ännu inte inletts

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet, uppger för TT att Metro ännu inte bjudit in fackförbundet att förhandla om nedläggningen. Att någon inbjudan inte kommit menar Hyllert är vårdslöst.

I TT-intervjun menar Hyllert att Journalistförbundets medlemmar inte har fått någon information om nedläggningen och att den enda informationen fackförbundet har fått är den information som det rapporteras om i medierna. Metros ägare Christen Ager-Hanssen menar å sin sida att Metro har hanterat sin personal med silkesvantar och att detta är ett av Metros största problem.

Tidningen skyldiga flera miljoner

Ända sedan 2017 har Metro haft en krisstämpel. Under 2017 köptes tidningen upp av investmentboalget Custos som ägdes av finansmannen Mats Qviberg. Efter kontroversiella uttalanden om tidningen sålde Qviberg vidare företaget till nuvarande ägare Christen Ager-Hanssen.

I mars i år gjorde Kronofogden ett tillslag mot tidningen och tidningens anställda fick då heller ingen lön utbetald. Sedan juni har personal sagts upp på tidningen.