Kvinna kör buss.Det nya avtalet innebär bland annat löneökningar på 7,4 procent under en tvåårsperiod. Men många av Kommunals medlemmar är besvikna. Foto: Vendaval/Shutterstock.com

Avtal

Efter långa förhandlingar med arbetsgivarorganisationen har Kommunal och Sveriges Bussföretag nu tecknat ett nytt avtal för bussförare. Lönerna ökar med samma nivå som märket, men det är många som inte är nöjda med lönerna. Det skriver Kommunalarbetaren.

Förhandlingarna mellan Kommunal och Sveriges Bussföretag pågick i flera veckor. Det tidigare avtalet slutade gälla den 30 september, och i dag tecknades det nya avtalet.

Det nya kollektivavtalet gäller i två år, från 1 oktober 2023 till och med den 30 september 2025. Löneökningarna uppgår till 7,4 procent under hela perioden.

Många är besvikna

Flera bussförare höjer kritiska röster på sociala medier. En av dem är Mattias Håkansson, en mekaniker och bussförare som är en av grundarna av Facebook-gruppen ”Bussförarutropet”.

Han är besviken och ifrågasätter hela avtalsrörelsen, eftersom det ändå bara blir så att lönehöjningarna följer märket. Han undrar också varför man hoppas på att folk ska engagera sig eller ens bli medlemmar i Kommunal när det ständigt blir det här resultatet.

Medlemmarnas högsta önskan – mer betalt

Även Petri Myllykoski, bussförare och huvudskyddsombud för Kommunal på Nobina i Tyresö, ifrågasätter behovet av avtalsrörelsen.

– Svensk avtalsrörelse är ju så i dag att industrin sätter märket och andra följer efter. Ibland känns det som att, är det någon idé? Behöver de ha en avtalsörelse? säger han till Kommunalarbetaren.

Han berättar också att medlemmarna hellre hade velat ha högre lön än arbetstidsförbättringar. På grund av inflationen är löneökningarna i praktiken en lönesänkning. Men Petri Myllykoski hade inte heller förväntat sig högre löneökningar än märket.

Kommunal nöjda med resultatet

Kommunals förbundsombudsman Marie-Louise Eng har närvarat vid förhandlingarna. Hon skriver till Kommunalarbetaren att förbundet är nöjda med resultatet. Arbetsgivarna försökte driva igenom många försäkringar som de lyckades förhindra.