Pressbild på hrf:s förbundsordförande malin ackholt mot mörk bakgrund.HRF:s ordförande Malin Ackholt tror på ökande medlemssiffror även under 2024. Foto: Sören Andersson

Fackförbund

Förra året steg medlemssiffrorna för Hotell- och restaurangfacket, och under hela hösten såg man en väldigt positiv utveckling. Hotellrevyn har pratat med förbundets ordförande Malin Ackholt som ser ljust även på 2024.

Under hela hösten 2023 låg HRF:s medlemsutveckling på plus. Förbundets ordförande Malin Ackholt beskriver tillströmningen som väldigt god och berättar att de i snitt har fått in 650 nya medlemmar i månaden.

Positivt trendbrott

Ett återkommande problem för HRF är att många lämnar förbundet för att de lämnar själva branschen, till exempel för att börja studera eller för att de har hittat ett annat slags yrke med bättre villkor. Och det innebär i regel att medlemssiffrorna inte rör sig alls, eftersom det tillkommer ungefär lika många som lämnar. Men nu har det alltså skett lite av ett positivt trendbrott.

Starkt lokalt arbete ger resultat

Malin Ackholt säger att de har ett väldigt starkt lokalt arbete, vilket hon menar ger resultat. Det finns inget specifikt mål för hur många medlemmar HRF ska ha, men enligt Ackholt är organisationen anpassad för ett högre medlemsantal.

Hon menar att förbundet har kapacitet för att växa, och de har så klart betydligt fler att rekrytera.

Inga planer på sänkt medlemsavgift

Precis som Hotellrevyn påpekar gick även Kommunal på plus när det gäller antalet medlemmar under 2023. Enligt Kommunals förbundssekreterare Jessica Leiding kan den sänkta medlemsavgiften ha varit en bidragande faktor till utvecklingen.

HRF har inga planer på att sänka avgiften, men Malin Ackholt påpekar att de inte heller har gjort några höjningar sedan april 2021.

Tror på positiv utveckling även 2024

Malin Ackholt tror att de kommer få se positiva medlemssiffror även under 2024. Hon säger att det viktigaste för förbundet är att de som arbetar i branschen har bra villkor, och att det blir lättare att få igenom förändringar ju större och starkare förbundet är.