Vårdpersonal hälsar på äldre kvinna med munskydd och de använder armbågarna till hälsningen.I Region Värmland har man bestämt att hundra medarbetare ska få testa på en 30 timmars arbetsvecka. Förhoppningen är att arbetarna ska känna sig mer utvilade men också att de får en bättre arbetsmiljö. Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Arbetsmarknad

I Region Värmland står en 30 timmars arbetsvecka på agendan. Projektet med den förkortade arbetsveckan är ett test som anställda inom vården ska få genomföra i ett försök att förbättra både arbetsmiljö och återhämtning, skriver Kommunalarbetaren.

Under 2022 kommer över 100 anställda inom Region Värmland att få testa på en 30 timmars arbetsvecka. Initiativet, som från början kommer från Vänsterpartiet och Värmlandssamverkan, är ett försök att förbättra arbetsmiljö och återhämtning för anställda.

Behåller sin ordinarie lön men måste jobba varje helg

De dryga 100 medarbetare som kommer att få testa på en 30 timmars arbetsvecka kommer att behålla sin ordinarie lön under provperioden, men hur det blir sedan vet man inte. Samtidigt som de kommer att få behålla sin lön kommer de dock att behöva jobba varje helg i stället för varannan, som det ser ut i dag.

Skötare Zeliah Altuntas ser dock positivt på projektet, trots att hon inte kommer att få vara ledig varannan helg.

– Det är många som tycker det är jobbigt att bara jobba helger, men det kvittar för mig. Jag har inga småbarn hemma som väntar på mig och jag känner mig sällan lika stressad på helgerna, då det oftast är lugnare, säger Zeliah Altuntas.

Projektet är frivilligt och för dem som tycker att en kortare arbetsvecka inte kan kompensera för att jobba varje helg behåller de ordinarie arbetstider.

Heltid är inte ett alternativ som passar alla

Samtidigt som många vill vara lediga varannan helg inom slutenvårdpsykiatrin är det långt ifrån alla som mår bra av en heltidstjänst. Eva Jansson, ordförande på Kommunals sektion sjukvård-trafik i Värmland bekräftar detta.

– Vi har ju heltidsresan och ska uppmana folk att arbeta heltid, men många jobbar inte heltid och en stor anledning är att man inte orkar, säger Eva Jansson.

Tidigare försök att förkorta arbetstiden har gjorts i andra delar av landet med blandat resultat. Nu hoppas man att projektet inom Region Värmland ska ha ett lyckat utfall.