Tågstation i skånska Vinslöv i Sverige.Tågföretaget Arriva har anklagats för att de har försökt att köpa ut ett huvudskyddsombud som de upplevt varit allmänt jobbigt. Foto: Michael715/Shutterstock.com

Fackförbund

Seko har anklagat tågföretaget Arriva för att de har försökt att köpa ut ett huvudskyddsombud. Arriva har bekräftat att de fört samtal med huvudskyddsombudet som arbetar på Pågatågen i Skåne, skriver Arbetet.

Tågföretaget Arriva har bekräftat att de haft en dialog med ett huvudskyddsombud på Pågatågen i Skåne. Arriva har enligt Seko upplevt att huvudskyddsombudet har varit allmänt jobbigt. Enligt Seko har det lett till att Arriva har försökt att köpa ut huvudskyddsombudet. 

Huvudskyddsombud viktiga för arbetsplatser

Valle Karlsson, ordförande för Seko, säger i ett pressmeddelande att personen som arbetar som huvudskyddsombud är mycket engagerad när det gäller arbetsmiljöfrågor. Enligt Valle Karlsson är huvudskyddsombudets arbete mycket viktigt och ska inte bestraffas. En bestraffning är en allvarlig signal om hur arbetsgivaren ser på bland annat arbetsmiljön.

Nytt avtal tecknades i december

Arriva ingår i arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen som så sent som i december tecknade ett nytt avtal med Seko. I det nya avtalet ingår även ett nytt kollektivavtal som fastställt bland annat att löneförhöjning för Pågatågens kundvärdar.

Dock har man inte kunnat lösa frågan om hyvling som blev väldigt infekterad. Arriva var inte nöjda med avtalet, som de ansåg att de blev tvingade till att skriva på utan att kunna påverka medarbetarnas villkor. 

Enligt Seko skulle detta kunna vara orsaken till att Arriva försökt att köpa ut huvudskyddsombudet. Enligt Valle Karlsson kan det finnas en risk för att Arriva försöker att hämnas på det förtroendevalda huvudskyddsombudet eftersom tågbolaget uppenbarligen är missnöjda med det avtal som tecknades i december. 

Samtal mellan parterna fortsätter i januari

Tågbolaget Arrivas kommunikationschef, Christer Ekelund, har bekräftat för Arbetet att man har fört samtal med huvudskyddsombudet. Till Arbetet säger Christer Ekelund att man har kommit överens om att ses igen och prata under måndagen den 4 januari. Eftersom det handlar om en enskild medarbetare vill man inte kommentera anklagelserna ytterligare.