Hand håller fram en hög med guldmynt mot blå bakgrund.I höst sänker Kommunal medlemsavgifterna och slopar två avgiftsnivåer. Foto: Gonzalo Aragon/Shutterstock.com

Fackförbund

Kommunals nya medlemsavgift börjar gälla den 1 september 2022, och man har valt att slopa två avgiftsnivåer så att det landar på totalt fyra i stället för tidigare sex. Avgiften ska sänkas för samtliga medlemmar, men mest sänks den för medlemmar med de högsta inkomsterna. Det skriver Kommunalarbetaren.

När Kommunal sänker medlemsavgiften i höst blir det blott med två kronor för medlemmar som tillhör den lägsta avgiftsnivån, det vill säga för 75 000 medlemmar eller 15 procent av förbundets totala medlemsantal.

Den högsta avgiften minskar från 618 till 495 kronor

Den högsta medlemsavgiften minskar från 618 till 495 kronor, medan man i nivån under, som omfattar de allra flesta medlemmar i dag, sänker från 453 eller 390 kronor ner till 370 kronor.

Det blir fyra avgiftsnivåer i stället för sex

I och med avgiftsändringen slopar man även två av avgiftsnivåerna, så att det från och med 1 september alltså blir fyra i stället för sex. 

Men förbundsledningen har samtidigt fått uppdraget att se över hur man skulle kunna införa en ideologisk (högre) medlemsavgift som en motsvarighet till den tidigare högsta avgiftsnivån. Till exempel för anställda ombudsmän på Kommunal, men även för andra frivilliga.

Hoppas på att locka fler medlemmar med lägre avgifter

Kommunals nya förbundssekreterare Jessica Leiding menar att de inte ska ta ut högre avgifter än nödvändigt. Förhoppningen är att de lägre avgifterna ska locka nya medlemmar, och ju fler medlemmar förbundet har desto lägre kan avgifterna bli. 

– Jag kan inte lova det men det är inte omöjligt, säger hon till Kommunalarbetaren.

Grundlönen avgör avgiftsnivån

Värt att betona är att det fortfarande är din grundlön, utan ob och andra ersättningar, som avgör vilken medlemsavgift som gäller för dig. Och den anger du själv via Mina Sidor på Kommunals hemsida.