Person står och tittar mot tåg med sj:s logga.Efter det schemakaos som uppstått efter SJ:s byte av planeringssystem har företaget nu blivit anmälda till Arbetsmiljöverket. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com

Arbetsrätt

SJ har infört ett nytt planeringssystem som har skapat schemakaos för de anställda, som nu är trötta på att inte kunna planera livet utanför jobbet. Sekos skyddsombud har därför skickat in fyra så kallade 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket. Det rapporterar Sekotidningen.

SJ:s nya planeringssystem har skapat schemakaos, vilket i sin tur så klart har haft en negativ påverkan på de anställda. Många är nu trötta på att inte kunna planera sin tid utanför jobbet, sitt julfirande eller lämna in tider till barnens förskola. Det berättar Camilla Pettersson, ersättande huvudskyddsombud på SJ som nu har lämnat in fyra så kallade 6:6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket eftersom gehör från cheferna lyser med sin frånvaro.

Vill att cheferna ska ta sitt ansvar

Camilla Pettersson, som själv är lokförare i Gävle, säger till Sekotidningen att de vill att cheferna ska ta sitt ansvar och reda upp kaoset som har uppstått.

– De måste inse att det är en jättedålig arbetsmiljö och att det inte bara går att skylla på att ett system är nytt och att man behöver en inkörningsperiod, tillägger hon.

Anmäler för olika typer av problemområden

De fyra 6:6a-anmälningarna de har skickat till Arbetsmiljöverket gäller för olika slags problemområden som det nya planeringssystemet har orsakat. Det gäller brist på insyn i schemaläggningen, körlärare som nu saknar flexibilitet och ouppföljda handlingsplaner och riskanalyser.

Många anställda med barn i förskoleålder har det riktigt tufft just nu. Enligt en av anmälningarna kan föräldrar inte planera barnomsorgen längre på grund av kort framförhållning när det gäller schemat, som för övrigt kan komma med flera dagar utan angivna arbetstider. Det är tydligen inte heller ovanligt att tiderna ändras från ena dagen till den andra.

SJ jobbar på att lösa problemen

I ett uttalande kommenterar SJ att de är medvetna om de problem som uppstått till följd av systembytet, och att de jobbar för fullt för att lösa dem.