Trött sjuksköterska i blå skjorta tar sig för halva ansiktet och blundarMånga sjuksköterskor tvingas arbeta flera pass efter varandra och en del sjuksköterskor har tvingats arbeta upp till ett dygn i sträck. Foto: George Rudy

Arbetsrätt

Bristen på sjuksköterskor har varit enorm i sommar. Flera sjuksköterskor har tvingats arbeta både dubbla och tredubbla skift för att vården ska fungera under sommaren, rapporterar Vårdfokus.

Flera lokala medier har rapporterat om den enorma bristen på personal inom vården under sommaren. Sjuksköterskor har tvingats arbeta både dubbla och trippla skift, och på vissa sjukhus har sjuksköterskorna tvingats arbeta upp till ett dygn i sträck.

Långa arbetspass är mer regel än undantag

Under förra veckan berätta Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i en intervju med nyhetsbyrån TT att långa arbetspass inom vården har varit mer regel än undantag. Sjuksköterskor har tvingast arbeta upp till ett dygn i sträck på en del sjukhus.

Flera medlemmar har hört av sig till Vårdförbundet och berättat om deras arbetssituation. Vissa har behövt arbeta tre pass på rad.

Extremt dålig bemanning under sommaren

Vårdförbundets vice ordförande i Blekinge, Martin Johansson, har berättat för SVT att bemanningen aldrig har varit så dålig som den har varit under den här sommaren. Medlemmarna i förbundet har inte ens tid att kontakta förbundet. I korridoren springer alla, ingen går. En sjuksköterska har stundtals haft hand om 18 patienter helt själv.

Anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket

Även Vårdförbundet i Halland har ställt sig mycket kritiska till arbetsmiljön för sjuksköterskor på Varbergs akutmottagning. Intaget på akuten har år för år ökat utan att bemanningen har stärkts. Sjuksköterskornas möjlighet till raster är väldigt begränsad.

Vårdförbundet krävde inför sommaren en ökad bemanning på Varbergs akutmottagning. Dock var de förslag som arbetsgivaren föreslog inte tillräckliga, vilket ledde till att förbundet anmälde situationen till Arbetsmiljöverket under förra veckan.

Övertid och extrapass kan leda till att fler sjukskriver sig

Huvudskyddsombudet Martin Hulldin på Vårdförbundet i Borås har berättat att i princip alla som är i tjänst behöver arbeta övertid. För att rädda avdelningen på Södra Älvsborgssjukhus tar sjuksköterskorna extrapass.  Risken att sjuksköterskor säger upp sig finns men han tror att risken för sjukskrivningar är större.