En bild på en traktör som skördarSnart kan SLF:s lantbrukare komma att tillhöra Unionen. Foto: Imfoto / Shutterstock.com

Fackförbund

Sveriges minsta fackförbund, SLF, kan på grund av det låga medlemsantalet inte bedriva verksamheten längre. Nu planerar förbundet att gå ihop med tjänstemannafacket Unionen.

SLF är med sina drygt 500 medlemmar Sveriges minsta fackförbund. Förbundet bildades så tidigt som 1911 och organiserar arbetstagare som jobbar inom exempelvis lantbruket eller på golfbanan. Snart kan fackförbundet dock vara ett minne blott. På grund av det låga medlemsantalet kan SLF inte längre bedriva någon verksamhet, istället planerar man att gå ihop med Unionen.

– Det är så klart jättetråkigt och det tycker vi alla i styrelsen. Vi hade självklart velat finnas kvar i 100 år till, säger SLF:s ordförande Henric Lagercrantz, till Arbetet.

Medlemsantalet har sakta gått nedåt

I många år har medlemsantalet gått nedåt. Som mest hade man 1 500 medlemmar men det var för hela 40 år sedan.

När SLF förlorade kollektivavtalet till Studiefrämjandet för några år sedan tappade man många medlemmar och då blev läget akut. Man inledde ett arbete att värva tillbaka de 200-300 medlemmar som krävdes för att verksamheten skulle gå runt men utan att lyckas.

[Ads1]

Unionen är det förbund som ligger närmast till hands

När man förlorade kollektivavtalet för Studiefrämjandet var det just till Unionen. Fackförbundet ligger närmast SLF och därför är det just en sammanslagning med Sveriges största fackförbund som är aktuellt.

I slutet av april 2019 kommer SLF hålla en förbundsstämma. Då är tanken att man ska presentera ett förslag på hur en sammanslagning kan gå till, därefter är det stämman som avgör om förslaget ska bli verklighet eller inte.

– Vi kommer att ha ett rejält underlag i god tid innan dess. Sedan kommer Unionen också fatta beslut på sin stämma på något sätt, säger Lagercrantz.

SLF hoppas man kommer finnas kvar inom Unionen

Om en sammanslagning blir verklighet är frågan om SLF kommer finnas kvar som begrepp i någon mån eller om man helt kommer uppslukas av Unionen. Henric Lagercrantz hoppas självklart att SLF kommer leva vidare men tror inte det är allt för sannolikt.