En bild på ST:s ordförande Britta LejonBritta Lejon är ordförande i ST. Foto: Andy Phrat/ST

Fackförbund

Fackförbundet ST vill värva fler medlemmar till nästa år. Förbundet satsar därför 30 miljoner kronor i en engångssatsning för att bland annat öka synligheten. Förbundet har som mål att ha 110 000 medlemmar vid 2020.

2016 satte ST upp ett mål om att ha 110 000 medlemmar vid 2020. 80 000 av dessa skulle vara yrkesaktiva. Medlemsantalet har inte ökat nämnvärt och därför gör ST nu en engångssatsning där man bland annat vill synas mer för att på så sätt locka till sig fler medlemmar.

Förbundet satsar totalt 30 miljoner kronor i att få medlemsantalet att öka. Utöver det har ST budgeterat för ytterligare 200 miljoner kronor i ordinarie kostnader.

Mindre pengar än hos andra förbund

Många medlemmar tycker att förbundet lägger för mycket pengar på satsningen. Ordförande Britta Lejon säger dock till Publikt att det inte handlar om mycket pengar om man jämför med andra förbund. Hon säger även att det krävs en satsning för att kunna växa. 

Hon säger att förbundet inte bara kan stå och vänta på att en förändring ska ske av sig självt. Hon vill kunna stå rakryggad och säga att man från förbundshåll gjort allt man kunnat för att få medlemsantalet att öka.

Utan medlemmar tappar förbundet sin makt att faktiskt påverka.

[Ads1]

Styrelsen var inte enig i sitt beslut

Styrelsen var inte helt enig i sitt beslut gällande satsningen. Två ledamöter hade önskat mer konkretiserade åtgärder i dagsläget. Ledamöterna var inte emot själva satsningen utan mer att man tagit detta beslut redan nu.

– Men majoriteten av förbundsstyrelsen menade att vi måste ha en ram för att kunna planera. och eftersom det är långa ledtider behövde vi ta det här beslutet nu, säger Britta Lejon.

Hur styrelsen planerar att använda pengarna för att växa är inte helt fastställt. Förutom att öka synligheten vill man förbättra sin kommunikation utåt.