abbs logga på deras kontorsbyggnad i västeråsABB stäms av Unionen och fyra andra fackförbund för att för att de brutit mot medbestämmandelagen i affären med Hitatchi. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Tvister

Unionen tillsammans med fyra andra fackförbund kräver en miljard i skadestånd av ABB. Anledningen är att ABB mörkat affären av försäljningen av Power Grids som berör nästan 4 000 anställda skriver tidningen Kollega.

Enligt fackförbunden borde ABB informerat både styrelse och fack om försäljningen av divisionen Power Grids till japanska Hitachi. Eftersom facken anser att arbetsgivaren brutit mot flera lagar har förbunden stämt ABB på en procent av försäljningsbeloppet. 

I samband med ABBs affär med Hitachi anser facken på ABB att ledningen gjort sig skyldig till brott mot medbestämmandelagen, MBL. När företagsledningen väl gick ut och meddelade att affären med divisionen Power Grids var ett faktum hade man ännu inte meddelat facket. 

Fackförbunden tycker att ABB skött situationen med försäljningen dåligt

ABBs affär med japanska Hitachi innebär att fyra divisioner inom ABB-koncernen kommer säljas till det japanska bolaget för cirka 100 miljarder kronor. Det här är en av de största affärerna någonsin i Sverige och den berör 900 anställda i Västerås och 2 800 anställda vid ABB i Ludvika.

Fackförbunden upplever att de blev tagna på sängen när affären först kom ut. Det var först några timmar efter det att ABB meddelat att affären var ett faktum som facken blev kallade till ett informationsmöte.

Samlar in bevis för brott mot MBL

Enligt Dennis Bäckman som är ABBs facklig styrelserepresentant i den svenska bolagsstyrelsen och erfaren styrelseledamot är agerandet från ledningen uselt. Han har under sina tjugo år aldrig varit med om något liknande och att han nu samlar bevis för brott mot medbestämmandelagen skriver Dagens Arbete.

Krista Andersson som är Unionens klubbordförande på ABB i Västerås, är kritisk till hur ledningen har agerat och även hon misstänker att ABBs ledning kan vara skyldig till brott mot medbestämmandelagen.

– Rent generellt anser vi att det här borde ha förhandlats med oss innan, enligt vad som står i mbl, sade Krista Andersson till Kollega.

Fackförbunden anser inte bara att ABB brutit mot MBL utan även lagen om styrelserepresentation för de privatanställda och arbetsmiljölagen. ABB vill inte betala något skadestånd då man inte anser att man gjort något fel och därför väntar nu centrala förhandlingar.