Fackförbund

Alla arbetstagare, oavsett anställningsform, omfattas av den statliga lönegarantin som finns i Sverige. Problemet är dock att många inte är medvetna om vilken ersättning de har rätt till och hur de ska gå tillväga om arbetsgivaren går i konkurs och den 25:e kommer utan att du får lön.

Den statliga lönegarantin är ett skydd för dig som inte har fått din lön när din arbetsgivare har gått i konkurs. Lönegarantin gäller lön som har tjänats in tre månader bakåt i tiden från dagen för konkursansökan.

Exempel: Om din arbetsgivare går i konkurs den 1 april omfattar lönegarantin lön som har tjänats in efter den 1 januari.

Om företaget går i konkurs utser tingsrätten en konkursförvaltare. Det är till konkursförvaltaren du ska lämna uppgifter om hur mycket lön du ska få.

Många vill dock vara lojala mot sin arbetsgivare och går på så sätt miste om sina egna rättigheter. Därför kan det vara en bra idé att kontakta ett fackförbund så att de kan agera ombud i frågan,eftersom du självklart har rätt till din lön. Det är dock viktigt att du gör det direkt eftersom fackförbundet bara har tre månader på sig för att få lönegarantin att falla ut.

Ett fackförbund kan hjälpa dig med dina rättigheter

Att vara medlem i ett fackförbund kan vara avgörande gällande din rätt till lönegaranti. Det är nämligen ditt ansvar att lämna uppgifter om din lön till konkursförvaltaren, något som fackförbundet hjälper dig med.

Har du en personlig relation till arbetsgivaren kan det vara enklare att låta ett fackförbund agera ombud. En annan fördel är att fackförbunden har lång erfarenhet av den här sortens problem och därför vet exakt hur du ska agera för att få den lön du har rätt till.

Tänk på! Du måste vara medlem i ett fackförbund för att kunna få hjälp vid en situation som denna. Vissa fackförbund kräver dessutom att du har varit medlem under en viss period.

Har du funderat på att bli medlem i ett fackförbund är det en god idé att gå med så fort som möjligt. Börja med att hitta rätt fackförbund för dig, så är din lönegaranti säkrad om din arbetsgivare skulle gå i konkurs.

Du kan med hjälp av ett fackförbund begära din arbetsgivare i konkurs

Ett fackförbund kan hjälpa dig i alla möjliga situationer som innefattar konflikter med en arbetsgivare. Om du som anställd inte har fått din lön utbetald i tid kan du med hjälp av ditt fackförbund begära din arbetsgivare i konkurs. Fackförbundet hjälper dig med att först försöka få din lön utbetald och sedan genom att ansöka om konkurs.

Via den statliga lönegarantin kan du även få ersättning för kostnaderna att försätta arbetsgivaren i konkurs. Utöver hjälp vid konflikter med din arbetsgivare får du flera andra förmåner som medlem i ett fackförbund.